Svetski dan turizma obeležen u Zlotu radionicom o ruralnom turizmu

2
615

Turistička organizacija grada Bor obeležila je Svetski dan turizma u Zlotu radionicom „Uslovi za razvoj ruralnog turizma“.

Turistička organizacija edukativnu radionicu organizovala je  za polaznike koji se tek odlučuju za bavljenje turizmom, pa se zato odlučila da radionicu konceptualno posveti osnovnim koracima koji bi zainteresovanima pomogao da ovu delatnost, uslovno rečeno, ozakoni i krenu da se bave njome.

U tom smislu obrađene su tele vezane za osnovne uslove za bavljenje turizmom na selu, zatim za pripremu smeštajnih kapaciteta za kategorizaciju, zakonske, podzakonske i druge propise, ali i sam postupak kategorizacije.

„Obeležavanje Svetskog dana turizma osmislili smo tako da u selu Zlot, koje je ove godine imalo najveći broj posetilaca, pre svega zbog lokaliteta Lazareva pećina, upoznamo meštane koju su izrazili interesovanje za vidom kategorizacije smeštaja. Tema Svetskog dana turizma je ruralni razvoj i u tom smislu mi smo se za obeležavanje ovog značajnog datuma odlučili za temu kategorizacije smeštaja i za fondove, odnosno izvore finansiranja koji će pomoći da se određeni objekti doveduu funkciju turizma“, istakla je Jasna Tomić, saradnik za  turizam, razvoj i projekte u Turističkoj organizaciji Bor.

Ovakve i slične radionice biće organizovane i u narednom periodu za sve koji bi da unaprede ovu delatnost ili je započnu.

“Strategijom razvoja turizma svaka naredna akcija biće definisana u pravcu razvoja turističkih destinacija na teritoriji grada. Složili smo se da ćemo u narednom periodu raditi na tome da turizam na području Bora podignemo na viši nivo, a jedan od načina jeste da razvijamo seoski turizam. Današnjom prezentacijom želeli smo da naše sugrađane koji su zainteresovani da se bave ruralnim turizmom uputimo u to kako i na koji način će im Grad Bor, izdvajanjem sredstava iz gradskog budžeta i razvijanjem komunalne infrastrukture, pomoći da unaprede svoja domaćinstva za potrebe bavljenja turizmom”, kaže Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Simbolično, Svetski dan turizma obeležen je u Zlotu, koji je za Bor jedna od glavnih turističkih destinacija. To je pokazala i ovogodišnja letnja sezona i povećan priliv domaćih turista na ove prostore.

“Zlot jeste jedna od najbitnijih turističkih destinacija za grad Bor i kao takav ćemo razvijati paralelno sa Borskim jezerom, sa planinom Stol. Za nas je najbitnije da, pre svega, damo šansu i mogućnost da svi naši sugrađani koji su zainteresovani za turizam, da se edukuju, da im damo priliku da učestvuju u konkursu koji raspisuje grad Bor kroz program poljoprivrede, a to su nekih 300.000 dinara po poljoprivrednom gazdinstvu, a na taj način ćemo direktno iz budžeta grada Bora odvajati tu stimulaciju za razvoj ruralnog turizma”, dodao je Milikić.

Za podsticaj i i razvoj ove privredne grane, inače, lokalna samouprava izdvojila je pet miliona u okviru agrarnog budžeta koji ove godine za razvoj poljoprivrede i svih njenih grana iznosi ukupno 45 miliona dinara.

“Bog nam je dao prirodu i dao nam je dobre ljude. Svaki turista koji dođe u Bor uvek govori o tome na koji su način naši sugrađani gostoprimljivi. I mislim da to treba narednih godina da gajimo: dobar domaćinski odnos i dobar odnos prema turistima. Grad će razvijati komunalnu infrastrukturu u pravcu i za potrebe turizma i u tom pravcu smo ovih dana podneli zahtev Srbija šumama da se deo republičkih puteva, šumskih puteva prenese na grad Bor kako bi se u Zlotu razvio Lazarev kanjon jer Bor u Zlotu pored kanjona i pećine ima ceo Južni Kučaj kao interesantan kompleks za naše turiste koji se bave i alpinizmom, planinarenjem i svim onim što može dati taj vid turizma”, istakao je Aleksandar Milikić.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Turistički i kulturni potencijali Bora”, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.2 KOMENTARA

 1. 😀 Vecito iste re turisticke mantre i prazne pricice vec 40 godina… 🌺😂
  Zato, da napisem jos jednom ( i jos onoliko puta koliko je godpotrebno ) da bi Borani i Zlocanii svi drugi u regionu Timocke krajine i Istocne Srbije NAUCE I ZAPAMTE ono sto im nikada niko, osim na ovom i mnogim drugim gradskim portalima ,nije napisao..a morao je :
  1)NE POSTOJI REGION u Evropi koji je razvio svoj turizam bez pripadajuceg AUTOPUTA… ZELEZNICKOG KORIDORA….Pa to bez svog, kako ga vec gonama zovu desetine i desetine hiljada gradjana ovog regiona Srbije, ,,KORIDORA ZIVITA,, TRANSEVROPSKOG (Atlanski okean -Crno more) Multimodalnog saobracajnog koridora (Crnomorskog koridora) , NIKADA NECE USPETI NI ovaj region Istocne Srbije .Tacka .; 2) Striktan i kristalno jasan Evropski (EU) saobracajni standard za blisku buducnost kaze: SVAKI evropski grad mora biti UDALJEN od najblizeg a AUTOPUTA NAJVISE 30 MINUTA VOZNJE (znaci ne kilometara). Tacka . ;
  Svi i novi i buduci lokalni i regionalni papagaji , sa vecito istim i budjavim mantrama i pricicama o razvoju turizma, takodje moraju ovo dobro da nauce.. Jer SU VEC SADA tragikomicni….posto SADA ogroman broj gradjana u Istocnoj Srbiji SVEgore napisano POD 1) i 2) VEC ZNA.😂😂😂 A kako zna..i to se zna….😂😂😂 I da sada mozda pomalo razocaram Zlocane ,ali precizno ,direktno ,iskreno i tacno, da PONOVO napisem i sledece,ISTO kao sto sam vec vise puta ovde na ovom Bor 030 Portalu, i mnogim drugim portalima u drugim gradovima , napisao DA CE BITI UKINUT I NEBULOZNI NOVI VISETRACNI DRUMSKI AUTOPUT KROZ DJERDAPSKU KLISURU…koji je vec i UKINUT….😀 I koji je kao i nebulozni,suludi ,prekonoci izmisljeni ,faraonski ,,autoput,, Markovac- Svillajnac-Despotovac-Bor ,takodje IZMISLJEN ISKLJUCIVO I SAMO DA BI SE SA TERITORIJE REPUBLIKE SRBIJE TRAJNO ELIMINISAO Multimodalni saobracajni koridor -Istok (Crnomorski koridor) koji VRACA Republiku Srbiju na CENTRALNU GEOSAOBRACAJNU (A TIME I NA CENTRALNU EKONOMSKU) POZICIJU U JUGOISTOCNOJ EVRROPI I NA BALKANU. Tacka.😀 Dakle NEULOZNI I KATASTROFALNO STETNI tkz,,autoput,, Markovac-Svilajnac- Despotovac-Bor NIKADA NECE BITI IZGRADJEN( isto kao ni ,,Novi Djerdapski drumski koridor,, ) iz sledecih razloga:
  1) Zato sto je prvih 37 km , Markovac-Svilajnac-Desoptovac, U NEPOSREDNOJ BLIZINI I POTPUNO PARALELAN sa postojecim autoputem Beograd-Nis,a dalje na potezu Despotovac-Bor PONOVO U NEPOSREDNIJ BLIZINI ( odmah iza brda) I POTPUNO PARALELAN SA SADASNJIM PRIORITETNIM I BUDUCIM NOVIM AUTOPUTOM Paracin -Zajecar ( tkz.Ruta 5 , EU Sauth East Europe Transport Ovservatory -SEEETO ) …😀😀😀 Tako da hje ova nebuloza i farainski trip od ,,autoputa U CELINI I U NEPOSREDNOJ BLIZINI I PARALELAN sa drugim postojecim i buducim evroegionalno prioritetnim autoputevima. 😀
  2) Zato sto od Despotovca do Bora ( samo prava vazdusna linija izmedju ova dva grada preko tih planina je duga 53 km,dok trasa autoputa mora biti izmedju 80-90 km po planinskom terenu) PROLAZI KROZ I ZVANICNO I NAUCNO definisan NAJVECI POTPUNO NENASELJENI PROSTOR U JUGOISTOCNOJ EVROPI, BALKANU I SRBIJI, bez i jednog jedinog sele ili stalnog naselja) .Sto je takidje epohakno ludilo.Tacka.😀
  3) Zato sto prolazi KROZ NAJSTROZIJE ZASTICENU TERITORIJU buduceg (i sestog ) Nacionalnig parka Republike Srbije ,,JuzniKucaj /Beljanica,, .Cije je vec popuno spremno i u svim medijima najavljeno proglasenje BLOKIRANO jos od kraja 2017 .g…DA BI PO TOJ TERITORIJI PREKO NOCI BIO NACRTAN ova nebulozan i sulud tzv. ,,autoput,,.😀 4) Zato sto prolazi KROZ, svima iz vodoprivredne i ekoloske struke poznatu, NAJVECU ZONU VODOISVORISTA PITKE VODE U Repunblici Srbiji…😀 Kao i poslednjih i najstrozije zasticenih PRASUMA u ovom delu Evrope (Vitanovaca i dr..) 😀 Itd,itd,itd.. A posto je SAMO JEDAN OD OVIH PRETHODNO NAVEDENIH RAZLOGA VISE NEGO DOVOLJAN…to faraonsko ludilo od tkz.,,autoputa,, NIKADA NECE BITI IZGRADJENO…😀 I za kraj ,za sve Borane,Zlocane i sve ostale, i ova napomena :
  To sto je pre vise od 30 godina neko tada i u najboljoj nameri ( a video sam licno svu tu papirologiju i ,,dokumentaciju,, od par kucanih strana i jednim jedinim obicnim crtezom/mapom , u Institutu za puteve u Beogradu) razmisljao o MAGISTRALNOM PUTU sa DVE (2) SAOBRACAJNE TRAKE Despotovac-Bor ,u vreme KADA EKOLOGIJA I ZASTITA ZIVOTNE SREDINE ,kao i jos stotine drugih stvari u vezi sa EVROPSKIM RAZVOJEM MREZE PUTEVA..NISU JOS POSTOJALI NI U NAJAVI…je DAVNO ,DAVNO I NEPOVRATNO PROSLO VREME.😀 I taj neko,u toj dobroj nameri, nije ni najmanje kriv sto se u sada GRADU Boru i Borskom okrugu ta stara i prastara prica , I TO BEZ IKAKVOG UVIDA U BILO STA I BEZ IKAKVOG I JOS U VEC ODAVNO PROSLOM 20. VEKU A KAMO LI UVEC UVELIKO ODMAKLOM 21.VEKU, APSOLUTNO NEOPHODNOG ZNANJA , PAPAGAJSKI I
  IMBECILNO PONAVLJALA SVIH SLEDECIH DECENIJA.
  ….A i danas je cesto ponavljaju neki lokalni i ,,dobro upuceni,, ,,talenti,, …😂😂😂 . Ali ….kako ponavljanje je majka znanja ,evo da sve ovo ponovim i jos jednim,i jos koliko god treba puta, i za one najtvrdje ,,kockoglave,,…😀 A i za nase lokalne borske botove …da ponovimo i ove tacke (…..) i 😀😀😀 …Da i oni bi imali sta da citaju i komentarisu i odu po svoju kosku .. 😂😂😂 Jesu oni dno dna i totalni skart medju danasnjim veoma brojnim botovima u Srbiji……
  A li su ipak i borsk…nasi….
  😂😂😂 I pozz.iz 🚞

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime