Svetski dan turizma obeležen u Zlotu radionicom o ruralnom turizmu

Turistička organizacija grada Bor obeležila je Svetski dan turizma u Zlotu radionicom „Uslovi za razvoj ruralnog turizma“.

Turistička organizacija edukativnu radionicu organizovala je  za polaznike koji se tek odlučuju za bavljenje turizmom, pa se zato odlučila da radionicu konceptualno posveti osnovnim koracima koji bi zainteresovanima pomogao da ovu delatnost, uslovno rečeno, ozakoni i krenu da se bave njome.

U tom smislu obrađene su tele vezane za osnovne uslove za bavljenje turizmom na selu, zatim za pripremu smeštajnih kapaciteta za kategorizaciju, zakonske, podzakonske i druge propise, ali i sam postupak kategorizacije.

„Obeležavanje Svetskog dana turizma osmislili smo tako da u selu Zlot, koje je ove godine imalo najveći broj posetilaca, pre svega zbog lokaliteta Lazareva pećina, upoznamo meštane koju su izrazili interesovanje za vidom kategorizacije smeštaja. Tema Svetskog dana turizma je ruralni razvoj i u tom smislu mi smo se za obeležavanje ovog značajnog datuma odlučili za temu kategorizacije smeštaja i za fondove, odnosno izvore finansiranja koji će pomoći da se određeni objekti doveduu funkciju turizma“, istakla je Jasna Tomić, saradnik za  turizam, razvoj i projekte u Turističkoj organizaciji Bor.

Ovakve i slične radionice biće organizovane i u narednom periodu za sve koji bi da unaprede ovu delatnost ili je započnu.

“Strategijom razvoja turizma svaka naredna akcija biće definisana u pravcu razvoja turističkih destinacija na teritoriji grada. Složili smo se da ćemo u narednom periodu raditi na tome da turizam na području Bora podignemo na viši nivo, a jedan od načina jeste da razvijamo seoski turizam. Današnjom prezentacijom želeli smo da naše sugrađane koji su zainteresovani da se bave ruralnim turizmom uputimo u to kako i na koji način će im Grad Bor, izdvajanjem sredstava iz gradskog budžeta i razvijanjem komunalne infrastrukture, pomoći da unaprede svoja domaćinstva za potrebe bavljenja turizmom”, kaže Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Simbolično, Svetski dan turizma obeležen je u Zlotu, koji je za Bor jedna od glavnih turističkih destinacija. To je pokazala i ovogodišnja letnja sezona i povećan priliv domaćih turista na ove prostore.

“Zlot jeste jedna od najbitnijih turističkih destinacija za grad Bor i kao takav ćemo razvijati paralelno sa Borskim jezerom, sa planinom Stol. Za nas je najbitnije da, pre svega, damo šansu i mogućnost da svi naši sugrađani koji su zainteresovani za turizam, da se edukuju, da im damo priliku da učestvuju u konkursu koji raspisuje grad Bor kroz program poljoprivrede, a to su nekih 300.000 dinara po poljoprivrednom gazdinstvu, a na taj način ćemo direktno iz budžeta grada Bora odvajati tu stimulaciju za razvoj ruralnog turizma”, dodao je Milikić.

Za podsticaj i i razvoj ove privredne grane, inače, lokalna samouprava izdvojila je pet miliona u okviru agrarnog budžeta koji ove godine za razvoj poljoprivrede i svih njenih grana iznosi ukupno 45 miliona dinara.

“Bog nam je dao prirodu i dao nam je dobre ljude. Svaki turista koji dođe u Bor uvek govori o tome na koji su način naši sugrađani gostoprimljivi. I mislim da to treba narednih godina da gajimo: dobar domaćinski odnos i dobar odnos prema turistima. Grad će razvijati komunalnu infrastrukturu u pravcu i za potrebe turizma i u tom pravcu smo ovih dana podneli zahtev Srbija šumama da se deo republičkih puteva, šumskih puteva prenese na grad Bor kako bi se u Zlotu razvio Lazarev kanjon jer Bor u Zlotu pored kanjona i pećine ima ceo Južni Kučaj kao interesantan kompleks za naše turiste koji se bave i alpinizmom, planinarenjem i svim onim što može dati taj vid turizma”, istakao je Aleksandar Milikić.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Turistički i kulturni potencijali Bora”, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.