Za borske osnovce besplatni udžbenici i školske torbe

Oko 3.200 učenika osnovnih škola, među kojima je blizu 400 đaka prvaka, krenulo je u novu školsku godinu opremljeno rančevima koje je donirala kompanija „Srbija Ziđin Majning” (Serbija Zijin Mining). Kompanija je obezbedila i udžbenike za učenike viših razreda, dok su učenici nižih razreda osnovne škole, kao i do sada, udžbenike dobili od grada Bora.

U saradnji sa Gradskom upravom grada Bora, u maju ove godine, kompanija „Srbija Ziđin Majning” potpisala je petogodišnji plan razvoja obrazovanja koji podrazumeva donaciju udžbenika učenicima viših razreda osnovnih škola, ali i rančeva za sve borske osnovce, a novu školsku torbu dobijaće i nadolazeće generacije narednih godina.

„Danas uspešno stavljamo ove torbe i udžbenike u ruke dece kako bismo ih podstakli da bolje napreduju u novoj školskoj godini. Ova aktivnost predstavlja značajnu implementaciju Ziđinovog plana razvoja obrazovanja „Za budućnost” koji u potpunosti odražava čvrstu podršku „Srbija Ziđin Majning” kompanije u sferi obrazovanja u gradu Boru. Želim svoj deci da postignu što veći uspeh u novoj školskoj godini”, poručuje zamenik generalnog direktora kompanije „Srbija Ziđin Majning”, Gan Yonggang.

Udžbenike za učenike nižih razreda osnovnih škola je, kao i prethodnih nekoliko godina, obezbedio grad Bor. Kad je u pitanju obrazovanje, najbitnije je, kaže gradonačelnika Bora Aleksandar Milikić, da deca imaju dobre uslove za rad jer su ona budućnost razvoja jedne lokalne zajednice.

„Ovo je pokazatelj kako lokalna samouprava može da unapređuje obrazovanje u zajednici u saradnji sa privrednim subjektom. Grad Bor je u prethodnom periodu mnogo toga uradio na poboljšanju sistema obrazovanja. Rekonstruisano je mnogo škola i obdaništa na teritoriji grada Bora. Naš zadatak je da kroz stvaranje tehničkih uslova za razvoj školstva pomognemo da naša deca budu još bolja, vrednija i srećnija”, naglašava Milikić.

On je dodao da će isporuka udžbenika za osnovce nižih razreda, iz proceduralnih razloga, kasniti petnaestak dana.

Direktor osnovne škole „Branko Radičević” i koordinator rada borskih osnovnih škola Radiša Petković se, u ime učenika, roditelja i nastavnika, zahvalio kompaniji „Srbija Ziđin Majning” i gradu Boru na značajnoj donaciji.

„Ova donacija ima veliki značaj za roditeljske budžete. Današnji dan je uvek svečan za sve nas koji radimo u školi, ali ovaj put, a nadam se da će to prerasti u tradiciju, takav je i za predstavnike kineske kompanije, ali i lokalne samouprave. Iskreno se nadam da mi koji radimo u obrazovanju opravdavamo poverenje koje nam je ukazano jer radimo sa onim što je u Srbiji najvrednije, a to su naša deca”, ističe Petković.

U narednom periodu, kaže Petković, otpočeće se sa radovima na rekonstrukciji objekta koji obuhvata osnovne škole „Branko Radičević”, „Sveti Sava” i Školu za osnovno i srednje obrazovanje „Vidovdan”. Iz budžeta grada Bora je za ovu namenu izdvojeno 54 miliona dinara.