SZC: Za nedelju dana više od 50 pokušaja krađa, biće angažovana još jedna firma za obezbeđenje [FOTO / VIDEO]

Samo u toku jedne sedmice dogodi se da preko 50 puta kradljivci sekundarnih sirovina pokušaju, a ponekad i uspeju, da ukradu metalni otpad iz kruga Srbija Ziđin Kopera (Serbia Zijin Copper (SZC)), saopštila je kompanija.

Lopove u svojoj nameri ne nesprečavaju ni visok zid, koji je oko svojih metalurških pogona kompanija izgradila, ni video-nadzor, a ni činjenica da će morati da se suoče sa radnicima obezbeđenja i policijom.

Niko od njih, a za nedelju dana ih bude registrovano i preko 850 sa tom namerom, ne preza ni od toga da se fizički obračuna sa zaposlenima, fizičko-tehničkim obezbeđenjem ili policijom, koja skoro svakoga dana interveniše.

„Za nedelju dana dogodila su se 54 upada “trećih lica” sa jasnom namerom otuđenja imovine. U pokušaju da ukradu metalni otpad evidentirano je 859 osoba, a jedanaestoro njih predato je policiji. U nekoliko navrata došlo je i do tuče, povređena su četiri radnika obezbeđenja, a intervenisala je i policija. Sprečeno je otuđenje oko dve tone raznog metalnog materijala, otpadnog bakra, žice, limova i to je rezultat ove neslavne statistike u proteklih sedam dana“, kaže rukovodilac Sektora za bezbednu proizvodnju Saša Perišić.

„Iako se više sekundarnih sirovina ukrade nego što se otkrije i oduzme, direktna šteta od krađa je minimalna u poređenju sa zastojima u proizvodnji i havarijskim oštećenjima postrojenja izazvanim krađama, a o eventualno izgubljenim ljudskim životima i da ne govorimo“, kažu iz kompanije.

U krađama uglavnom učestvuju meštani, mada je policija u nekoliko navrata privodila i izgrednike iz drugih gradova.

„Ima i dosta žena i dece, a zakon kaže da se nad decom ispod 14 godina i ženama koje su u drugom stanju ili kažu da su trudne ne sme primenjivati sila. Takođe, oružje se može upotrebiti samo u krajnjoj nuždi, što je za procenu veoma diskutabilno. Kako onda reagovati u situaciji kada do sukoba dođe sa 30 ljudi, koji u rukama imaju metalne predmete kojima mogu naneti teške povrede? Službenici obezbeđenja koji imaju iskustva kroz postupke u tužilaštvu i na sudu, kažu da imaju utisak da su kod nadležnih državnih organa lopovi zaštićeniji od njih“, ističe Perišić.

Dok ne dođe do promene zakonske regulative u ovoj oblasti, policija, tužilaštvo i sud rade svoj posao po važećim zakonima, a borba neprestana u “igri lopova i žandara” i dalje traje.

U kompaniji smatraju da je potrebno da se propisi oko nabavke, distribucije i otkupa sekundarnh sirovina usaglase sa potrebama privrede.

„Pozivamo sve one koji imaju ingerencije da regulišu otkup sekundarnih sirovina kako
bi svi oni koji donose prikupljeni metal imali obavezu da se evidentiraju, ali i da dokažu
poreklo sekundarne sirovine“, apeluje Perišić.

Kompanija Srbija Ziđin Koper je najavičla da će zbog sve učestalijih napada na imovinu i zaposlene angažovati još jednu firmu koja se bavi fizičko-tehničkim obezbeđenjem.