Tadić i Dulić posetili RTB Bor

Predsednik Republike Srbije, Boris Tadić i ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Oliver Dulić, posetili su danas Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor i prisustvovali otvaranju kafe bara unutar najstarijeg rudnika “Jama”.

Boris Tadic, Oliver Dulic i Blagoje SpaskovskiTadić i Dulić su obišli radove na izgradnji nove topionice, pogon za reciklažu guma i novi rudnik bakra, srebra i zlata “Kriveljski kamen”. Takođe su prisustvovali i otvaranju kafe bara u nesvakidašnjem ambijentu, na 11. jamskom horizontu, 400 metara ispod zemlje.

Blagoje Spaskovski i Boris Tadic

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija ima veliki potencijal u rudarstvu i da je obaveza države da dovrši istraživanja, tako da građani znaju kakav je geološki bilans Srbije.

Ne treba kreirati bajke o neverovatno bogatoj zemlji Srbiji i na bajkama zasnivati budućnost, već precizno i pouzdano istražiti šta Srbija ima u geološkom smislu” , rekao je Tadić u rudniku “Jama” RTB-a.

Predsednik je istakao da svaka zemlja ima obavezu da analizira koji su njeni prirodni potencijali i dodao da razvoj u domenu geologije mora biti usaglašen sa zaštitom životne sredine.

Tadić je napomenuo i da strategija razvoja rudarstva Srbije podrazumeva ne samo vađenje sirovine već i njihovu preradu, kako bismo izvozili finalne proizvode.

Naša strategija u razvoju rudarstva podrazumeva da što više sirovine plasiramo u finalne proizvode i zbog toga valjaonice jesu prirodan nastavak posla, na primer, u Boru. To važi i za industriju kablova. U auto-klasteru smo dosta toga učinili u dvođenju kablovske industrije, podizanju potencijala automobilskog sektrora, što je prirodan i logican nastavak rudarskog sektora, kako bismo imali maksimalan efekat korisnog dejstva, kako ne bismo izvozili samo rudu, već finalni proizvod, izjavio je predsednik Srbije.

(Tanjug/Bor030)