„Tebrizam“ i „Sigurne staze“ realizuju u Boru projekat „Pričajmo o bezbednosti da ne bismo pričali o posledicama“

Udruženje „Sigurne staze“ i portal „Tebrizam“ pokreću u Boru projekat „Pričajmo o bezbednosti da ne bismo pričali o posledicama“.

Cilj projekta je da se kroz kreiranje medijskih sadržaja u vidu spotova, intervjua, stručnih tekstova i edukativnih radionica za srednjoškolce unapredi informisanost mladih na teritoriji grada Bora o bezbednom učešću u saobraćaju.

Kroz projekat će biti obrađane teme koje se bave uzrocima i posledicama saobraćajnih nezgoda sa mladim licima, kao i saveti i preporuke, kako bi se smanjio broj saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju mladi.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, od ukupnog broja povređenih i smrtno stradalih lica, čak 30% su mlađi od 25 godina starosti.

Kako se navodi u Preglednom izveštaju Agencije za bezbednost saobraćaja, u periodu od 2018 do 2022. godine, u Boru je smrtno stradalo dvoje mladih lica, dok je 151 mladih povređeno.

Ovi podaci nam ukazuju da mladi predstavljaju rizičnu kategoriju učesnika u saobraćaju i da mi svakako kao društvo ne smemo da prihvatimo ljudske i materijalne gubitke u ovom obimu!

Kako bi se mogle kvalitetno planirati i preduzimati mere za unapređenje bezbednosti mladih u saobraćaju, neophodno je istražiti okolnosti i specifičnosti koje dovode do njihovog stradanja u saobraćaju.

Rad Sigurnih staza podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.

Anketa o stanju bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Bora dostupna na linku: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSevOFE1CPAIOoj_gOfi6bk4zHdKt9fYvndzbjoR8IEqoX1EqA/viewform?pli=1&pli=1