Tokom praznika evidentirano 86 pokušaja krađe iz Ziđina

U prvoj sedmici Nove godine ukupno je 747 ljudi, u 86 navrata, pokušalo da otuđi tonu sekundarnog bakra i ostalog otpadnog metala iz kompanije Srbija Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper).

Lopovi su i ovoga puta bili veoma aktivni tokom novogodišnjih i božićnih praznika.

U 27 pokušaja krađe, na pravoslavni Božić, uhvaćeno je čak 269 ljudi.

„Svi su osujećeni u toj nameri i udaljeni iz fabričkog kruga pre nego što su uspeli da iznesu „plen“ koji je toga dana bio „težak“ 314 kilograma. Drugog dana Božića, 8. januara, njih 130 je u 12 pokušaja probalo da ukrade oko 200 kilograma bakrane šljake i odlivaka. Tom prilikom su dve osobe predate policijskoj upravi na dalje postupanje, dok su ostali udaljeni sa lica mesta“, kažu iz kompanije.

Najefikasnija akcija hvatanja kradljivaca na delu dogodila se 5. januara, kada su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Boru uhapsili sugrađanina P.S. (1995) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teška krađa.

„Pod sumnjom da je u proteklih mesec dana, u nekoliko navrata, iz kruga kompanije u kojoj je odnedavno zaposlen ukrao 1.762 kilograma sekundarnog bakra, policija ga je zaustavila i u kombiju pronašla ukradeni bakar koji je, kako se pretpostavlja, nameravao da proda. Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Boru, određeno mu je najpre zadržavanje do 48 sati, nakon čega je, uz krivičnu prijavu, priveden tužiocu“, navodi se u saopštenju.

Istoga dana zaplenjeno je i 240 litara dizel-goriva, kao i pet aluminijumskih visokonaponskih kabli koje su ukradene prilikom pripreme terena za izradu novog kolektora.