Toplana u blokadi, grejna sezona može biti ugrožena!

3
29

Poslovanje u javnom komunalnom preduzeću “Toplana” otežano je jer je račun blokiran zbog neizmirenih obaveza za utrošenu električnu energiju. Ukoliko se problem ne reši, grejna sezona može biti ugrožena.

toplana-2013

Zbog neizmirenih dugovanja za električnu energiju, račun JKP “Toplana” je blokiran. Račun je blokiran na 68 miliona dinara i za sada je neizvesno kada će račun biti odblokiran. Ukoliko se nađe rešenje i dugovanja se isplate, grejna sezona može biti u opasnosti.

EPS snabdevanju je do sada isplaćeno oko 28 miliona dinara. Sve teže se snalazimo, a čeka nas priprema za narednu grejnu sezonu. Do sada smo Ministarstvu rudarstva i energetike dostavili  tri dopisa za hitan sastanak povodom uspostavljanja reprograma, ali odgovora nema, kaže Dušan Milićević, v.d. direktora JKP “Toplana”. 

Za 2014. i ovu godinu “Toplana” EPS-u duguje 180 miliona dinara.

Iz EPS-a su tražili da uplatimo 100 miliona, što mi nismo imali i usledila je blokada. Obećali smo da ćemo, kada reprogram bude uspostavljen, plaćati redovan račun i zaostale obaveze i da mesečno možemo da izdvojimo oko 10 miliona dinara, ali oni nisu pristali, dodaje Milićević.

Ukupna dugovanja JKP “Toplana” Bor dostigla su cifru od milijardu i 220 miliona dinara. Sa druge strane, “Toplana” od domaćinstva i privrede, za svoje usluge, potražuje čak 615 miliona dinara.

(Borski problem/Bor030)

3 KOMENTARA

  1. pa kad budete prvo vi direktori vratili sta ste pokrali gore sve navedeno bi mogli da isplatite za kratko vreme a sta cemo mi koji placamo svaki racun u roku ???

  2. Na zdravlje, pa pobogu zar sada pred sam pocetak grejne sezone iznosi se ovakvi problemi pa sta se cekalo do sada, sta je uradila lokalna samouprava koja se toliko hvali da brine o gradjanima, pa grad Bor je preko 90 % prikljucen na centralno grejanje, znaci nije cudo sto se sve vise ljudi iskljucuju sa tog grejjanja i traze druge alternative. Ova (naprednjacka) vlast bas je resila da unisti ovaj deo zemlje, ukidaju nam putnicki zeleznicki saobracaj, u zdravstvu katastrofa trebas po nekoliko puta da ides pa tek da naidjes na lekara da radi koji ti treba, za zaposlenje u RTB (vec i vrapci na grani znaju) treba platiti od 3 – 5.000 eura i puno toga loseg se ovde desava. Pitam pristalice velikog “vodje” da li mogu nesto pozitivno da iznose da je uradjeno u ovom gradu pa i u ovom delu zemlje ?

  3. Kod nas od daljinskog grejanja u informativnim sredstvima, nadležni za tu oblast, od toplana, ministarstva i lokalne samouprave, napraviše bauk i ponašaju se kao da su oni izmislili toplu vodu. Pitam se, da li neku tehničku optimalnu akciju toplane u Srbiji mogu da sprovedu. Iskren da budem, a i vreme me potvrđuje, ne može. „Demokratsko” postavljanje direktora i menadžmenta toplana i Kurtu i Murtu, pa čak i Kurtu preko Murte, tako će biti. U Borskoj toplani director je inženjer pripreme mineralne sirovine, vrstan floter, a ta ista persona mulja li mulja u Toplani Bor. Daleko nije bio ni predhodni, inženjer mašinstva u rudarstvu. Sada grade novu toplanu u jednom naselju Bora, rekonstrujišu vrelovodnog kotla koji se loži mazutom da se loži ugljem. Urađene su studije možda i projekti. Neracionalno trošenje novčanih sredstava, niska energetska efikasnost toplane, prezaposlenost i još toga su doveli do blokade računa JKP Toplane. Korisnici toplote mora da plate, a za to treba I menadžment Toplane da uradi nešto za povećanja stepena naplate. Ne treba da čeka neko drugi to da plati. Kada uđem u prodavnicu, robu ne mogu izneti ako ne platim. Kvalitet termoizolacije i kvalitet kotlovske i vrelovodne mreže su ispod svakog tehničkog standarda, a bogami to je normativno regulisano. Korisnici grejanja mora sve te nebuloze da dobro plate i platiće ako ne “na mostu, onda će na ćupriji”, kad-tad.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime