Tropske vrućine, aktivan crveni meteo-alarm

U Srbiji, kao i većini država regiona za danas i naredne dane objavljen je crveni meteoalarm jer će biti veoma toplo vreme sa najvišom dnevnom temperaturom koja će se kretati i do 39 stepeni.

fontana-leto

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će za vikend i tokom iduće sedmice na području Srbije biti veoma toplo vreme sa najvišom dnevnom temperaturom koja će se kretati i do 39 stepeni, zbog čega će biti aktivan aktivan crveni meteo-alarm.

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme sa najvišom dnevnom temperaturom vazduha od 34 do 38 stepeni, a najtoplije će biti u nedelju sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od oko 39 stepeni.

Samo danas posle podne, uz lokalni razvoj oblačnosti, postoji mala verovatnoća za kratkotrajni pljusak i grmljavinu u severnim i jugozapadnim krajevima.

U Srbiji će, prema izgledima vremena za sedam dana, do 25. jula, biti sunčano i veoma toplo vreme sa temperaturama vazduha znatno iznad prosečnih vrednosti.

Samo u nedelju i ponedeljak, uz lokalni razvoj oblačnosti, moguća je pojava kratkotrajnih pljuskova i grmljavina uglavnom u planinskim predelima.

Crveni meteo-alarm označava vrlo opasno vreme, da se mogu očekivati opasne pojave takvog inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

 

 

[box type=“shadow“ align=““ class=““ width=““]Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova, kao i pratiti savete koje daju nadležne službe. Lekari savetuju izbegavanje sunca u najtoplijem delu dana, kao i češće uzimanje tečnosti i konzumiranje lagane hrane. Takođe je važno ošenje adekvatne odeće i obuće, boravak u hladovini, uzimanje voća i povrća, odmor i oprez na kupalištima i u saobraćaju. Srčani bolesnici i osobe koje se preterano znoje trebalo bi da se čuvaju i vode računa o svom zdravlju i koriste pravovremeno svoju terapiju.[/box]

(Tanjug)