Turistička sezona u Boru: 16.433 noćenja, 17.000 poseta ZOO vrtu

Pandemija virusa korona na svetskom nivou mnogima je ovog leta „srušila“ snove o atraktivnim destinacijama na moru, ali je zato, naterala ljude da letuju na domaćim odredištima.

Foto: Igor Mitrović (www.bor030.net)

Kada su u pitanju turistički potencijali borskog kraja speleološki lokalitet Lazareva pećina ove godine po prvi put nije otvoren 1. maja već od 24. juna. I pored toga, ističu u Turističkoj organizaciji grada Bora, ovaj biser istočne Srbije imao je i te kako dobru posetu.

„Na osnovu preseka sačinjenog zaključno sa 16. novembrom beležimo podatak od 4.939 prodatih ulaznica.Broj je daleko veći, ako se uračunaju i posete dece od 4 do 7 godina za koje se ulaz, u pratnji roditelja, ne naplaćuje.Najveći broj posetilaca zabeležen je u avgustu“, kaže Bobana Gramić, vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije.

Iako je pandemija virusa korona i na globalnom nivou ozbiljno ugrozila turističku industriju, zbog nemogućnosti putovanja mnogi su se okrenuli domaćim gostima, kojih je ovog leta bilo znatno više nego ranije.

„Što se tiče broja kategorisanih objekata u domaćoj radinosti je 16 i smeštajnih kapaciteta u istima je 92 gde je došlo do prelivanja turista.  Tu raspolažemo zbirnim podatkom da je broj ostvarenih hotelskih noćenja zaključno sa 30. septembrom bio 16.433. Na osnovu uvida da broj smeštajnih kapaciteta u domaćoj radinosti nije nije bio dovoljan, intervenisala je Turistička organizacija Bor i započela je tematsko edukativna predavanja za sva zainteresovana lica koja žele da odpočnu aktivnosti na kategorizaciji i uređenju svojih objekata za potrebe bavljenja seoskim turiznom i sve to u saradnji sa nadležnim odeljenjem Gradske Uprave Bor“, dodaje Bobana Gramić.

Domaći turisti su osim u prirodnim uživali i u lepotama ZOO vrta, bogatim zbirkama Muzeja rudastva i metalurgije, pa je tako ZOO vrt zabeležio 17.000 poseta, a Muzej 3.000.

„Turistička organizacija Bor u narednom periodu će izvršiti analizu protekle sezone i na osnovu raspoloživih turističkih resursa u svoj rad će implementirati nove aktivnosti kako bi oplemenili turističku ponudu i spremno dočekali narednu sezonu. Očekivani rezultati toga su jačanje turističke privrede Grada Bora što i jeste primarni cilj Grada s obzirom da se turistički tržišni trendovi kreću u korist ruralnog turizma“, ističe v.d. direktorka Turističke organizacije.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Turistički i kulturni potencijali Bora”, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.