U borskom Domu zdravlja u nedelju besplatni preventivni pregledi

U Domu zdravlja Bor u nedelju, 19. maja, svi građani, čak i oni bez zdravstvenog osiguranja, moći će da urade besplatne preventivne preglede, u okviru organizovane akcije preventivnih pregleda u 160 zdravstvenih ustanova u Srbiji.

Ministarstvo zdravlja u preko 160 zdravstvenih ustanova u Srbiji sprovodi preventivne preglede, a pregledi u Boru biće organizovani u nedelju 19. maja od 8 do 17 časova u Domu zdravlja.

Borani će u periodu od 8 do 17 časova moći da provere krvni pritisak, EKG, da urade krvnu sliku i nivo šećera u krvi i tamo gde bude potrebe uradiće se i ultrazvučni pregled abdomena.

„Ministarstvo zdravlja ovakvim način želi da podigne svest o značaju zdravlja, o potrebi da vodimo brigu o našem zdravlju, da se lekaru ne javljamo samo kada imamo tegobe, već da preventivnim pregledima predupredimo svaku bolest. Upravo preventivnim pregledima bolest se otkriva u ranom stadijumu, čime je procenat izlečenja veći. Takođe na ovaj način ponovo vraćamo pacijente u središte zdravstvenog sistema i na taj način naši sugrađani brže dolaze do pregleda“, kazala je dr Ana Golubović Spasojević, VD direktorke Opšte bolnice u Boru.

Pacijanti čiji rezultati ne budu u granicama normale biće ponovo pregledani i prosleđeni lekaru specijalisti koji će odraditi naknade preglede.

Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok obolevanja i umiranja u Srbiji i u svetu. U većini slučajeva kardiološke bolesti izazvane su faktorima rizika koji se mogu kontrolisati ili lečiti – visok krvni pritisak, gojaznost, pušenje, nedovoljna fizička aktivnost.