U Boru do sada revakcinisano skoro 7.000 osoba, od naredne nedelje vakcinacija i u selima

Od početka masovne imunizacije protiv zarazne bolesti Kovid-19 u Boru je dato ukupno 14.875 doza vakcina, dok je 6.925 osoba i revacinisano, rečeno je na današnoj konferenciji za novinare posvećenoj epidemiloškoj situaciji u gradu.

U obraćanju javnosti rečeno je da je tokom prethodne dve nedelje postoji blagi, ali neprekidni rast broja pozitivnih i da je neophodno da se nastavi sa poštovanjem mera koje je propisao republički Krizni štab, kao i sa procesom vakcinacije koji je u Boru ocenjen kao izuzetno dobar.

Epidemiolog borskog Doma zdravlja, dr Javorka Stankulić, označila je epidemiološku situaciju u gradu kao nepovoljnu i istakla da u Boru, kao i u drugim gradovima u Srbiji, skoro pa svakodnevno raste broj obolelih od virusa. Prema njenim rečima, i u ovom talasu najviše obolelih su upravo predstavnici mlađe generacije, da je klinička slika jača, a komplikacije češće.

“Najnoviji podaci Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru pokazuju da se u Boru oporavilo 30 osoba, a od poslednjih informacija zabeleženo je 39 novih slučajeva virusa korona, pa je tako 388 ukupan broj aktivnih slučajeva virusne infekcije na teritoriji grada. U Opštoj bolnici Bor trenutno je hospitalizovano 46 bolesnika, od kojih su 43 pozitivna na virus”, rekla je dr Stankulić.

Prema podacima epidemiološke službe, dosad je dato 14.875 doza vakcina, od kojih je 6.925 broj onih koji su primili i drugu dozu željene vakcine.

“Vakcinacija protiče u izuzetno dobroj organizaciji i dosad nismo zabeležili nijednu ozbiljnu niti težu reakciju koja je zahtevala angažovanje zdravstvenih radnika. Zainteresovani se i dalje moraju prijaviti preko eUprave, a očekujemo da će od sledeće nedelje svi zainteresovani moći da se zaštite Sinofarmovom vakcinom bez prethodnog prijavljivanja. Mi smo tražili 5.000 doza ove vakcine i ja se nadam se će to biti sasvim dovoljno da mi podmirimo naše potrebe prema građanima koji žele da se vakcinišu, kako u gradu, tako i u selima”, rekla je dr Stankulić.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je na današnjoj konferenciji još jednom istakao značaj poštovanja mera i najavio početak vakcinacije u seoskim sredinama na području grada koja je planirana za narednu nedelju.

„Ono što je dobra vest jeste da smo tražili veću količinu vakcina jer od naredne nedelje krećemo sa vakcinacijom naših sugrađana u seoskim sredinama. Grad Bor u svakom selu ima ambulantu koja je pripremljena da izađe u susret procesu vakcinacije, a mi ćemo po dobijanju vakcina obavestiti javnost i pozvati naše meštane da se vakcinišu i na taj način zaštite od virusa”, rekao je ovom prilikom gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.