U Boru obeležen dan državnosti

Polaganjem cveća i venaca na Spomenik ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine u Boru je obeležen, 15. februar, Dan državnosti Republike Srbije.

Vence su položili predstavnici gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Aleksandrom Milikićem, kao i članovi društvenih, političkih i boračkih organizacija.

„Za nas kao Bor je jako bitno da vodimo računa o tradiciji i onome što se dešavalo u prošlim vremenima, jer definitivno, sećanje na događaj je sećanje na ljude. Sećanje na naše korene nam omogućava da razmišljamo o budućnosti. Bor je građen na način na koji je građen, Bor su gradili vredni ljudi, vredni rudari koji su se uvek borili za to da 27 nacija živi složno i da za za svoja pokoljenja, svoju decu ostave lepši grad“, istakao je Milikić.

Sretenje se obeležava kao državni praznik zbog dva značajna istorijska događaja koja su se desila na današnji dan.

Na ovaj dan 1804. godine, na zboru u Orašcu odlučeno je da se pod vođstvom Đorđa Petrovića – Karađorđa, pokrene Prvi srpski ustanak.

Ustanički skup, održan u Orašcu, predstavlja početak obnove srpske državnosti posle viševekovne otomanske vlasti.

Takođe, 15. februara 1835. godine u Kragujevcu donet je Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije i jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih ustava tog vremena.

Ustav je doneo je knez Miloš Obrenović na talasu njegovih političkih uspeha.

Tekst ustava, neobično liberalan za tadašnje prilike, izradio je Dimitrije Davidović, znameniti novinar i srpski nacionalni radnik.

Dan državnosti Srbije praznuje se 15. i 16. februara, a ponovo je počeo da se obeležava od 2002. godine.

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Sretenje Gospodnje kao uspomenu na dan kada je Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga posveti Bogu.

Srbi veruju da se na Sretenje susreću zima i leto i on je prvi znak nastupajućeg proleća. Ako je sunčan dan, veruje se, a medvedi izađu iz jazbine i uplaše se svoje senke, pa se vrate nazad, zima će potrajati još šest nedelja.