U Boru obeležen Dan državnosti

Srbija danas obeležava Dan državnosti – Sretenje, u spomen na početak Prvog srpskog ustanka 15. februara 1804. godine i čin proglašenja Sretenjskog Ustava Kneževine Srbije 15. februara 1835. godine.

Ovaj važan dan u istoriji Srbije obeležen je u Boru polaganjem venaca na spomenik palim borcima u ratovima od 1912. do 1918. godine.

Ispred lokalne samouprave vence su položili Dragan Žikić, predsednik Skupštine grada Bora i članovi Gradskog veća Jelena Ristić i Srećko Zdravković.

Ceremoniji su prisustvovali i načelnik Borskog upravnog okruga Vladimir Stanković, predstavnici boračkih organizacija, Socijalističke partije Srbije i građani.

„Pod vodstvom vožda Karađorđa Petrovića u Orašću 1804. godine podignut je ustanak kako bi se skinula turska vlast. Ustanak je kao takav propao, ali je kasnije kroz Drugi srpski ustanak i donošenjem Sretenjskog Ustava 1835. godine formirana država Srbija. Država koja je pokazala svetu da poštuje svoj narod, koja je u tom trenutku imala jedan od najsavršenijih i najkvalitetnijih ustava, država koja je razgraničila zakonodavnu, od pravne i izvršne vlasti i na taj način pokazala da poštuje svog građanina“, kazao je Žikić