U Boru obeležen Dan pobede

U Boru je danas obeležen 9. maj, Dan pobede nad fašizmom i tom prilikom su delegacije grada Bora, Organizacije rezervnih vojnih starešina, Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova i Socijalističke partije Srbije, položile vence na spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu na Trgu Oslobođenja.

Na ovom mestu je 1941. godine obešeno i streljano 50 rodoljuba, radnika rudnika, kaže predsednik Organizacije rezervnih vojnih starešina, Momčilo Radisavljević, i dodaje da je borski rudnik bio najveće gradilište u porobljenoj Evropi.

„Ovde je dnevno radilo 20 hiljada ljudi, 7 hiljada u jami i 13 hiljada na površinskom kopu. Tokom rata, od 1941. godine, do oslobođenja 3. oktobra 1944. godine, formirano je 33 logora, od toga tri koncentraciona, kroz koja je prošlo 40 hiljada ljudi. Stradalo je oko  15 hiljada radnika koji su bili dovedeni na prinudni rad u borskom rudniku. Stradali su i Italijani i Rumuni, Česi, Mađari i naši meštani iz okoline”, objašnjava Radisavljević.

Za vreme rata, ističe Radisavljević, odavde je izvezeno 36 hiljada tona bakra, 4,5 tone srebra i 1.200 kilograma zlata.

Članica Gradskog veća grada Bora, Milena Stanojković Kožović kaže da nas današnji dan obavezuje da odamo počast svim žrtvama stradalim u Drugom svetskom ratu, svim žrtvama fašizma.

„Da grad Bor neguje kulturu sećanja govori činjenica da smo danas ovde, ali i to da je Grad odvojio sredstva za memorijalni centar u čast svih žrtava čiji su životi utkani u današnju slobodu i mir u kojima uživamo. Više od 50 miliona života palih u Drugom svetskom ratu nas obavezuju da budućim generacijama ostavimo znak sećanja na sve žrtve stradale u ovom ratu”, poručuje Stanojković Kožović.