U Boru obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Dan primirja u Prvom svetskom ratu u Boru je obeležen polaganjem venaca kraj Spomenika poginulim srpskim i francuskim vojnicima u ratovima od 1912. do 1918. godine.

U ime grada Bora vence su položili gradonačelnik Aleksandar Milikić, i članovi Gradskog veća Danijel Aleksić i Igor Janković.

„Dan primirja u Prvom svetskom ratu je dan kada svim palim oslobodiocima odajemo počast i sećamo se njihove žrtve za slobodnu zemlju Srbiju.

Mi danas pišemo novu istoriju na koju bi, siguran sam, naši preci bili ponosni jer smo sačuvali slobodu koju su nam oni omogućili.

Srbija je danas jaka i sposobna zemlja koja se, upravo poput sposobnosti cveta Natalijine ramonde, rodila iz pepela i koja danas ponosno slavi svoju istoriju i hrabro piše nove stranice budućnosti koju će ostaviti budućim pokolenjima.

Zato na ovaj dan šaljemo poruku da će se srpski narod uvek držati zajedno jer jedinstvo je sačuvalo našu državu od svih onih koji su pokušali i pokušavaju da je uruše. Mi moramo poštovati to što imamo, ali moramo i da zajedno nastavimo da putem uspeha i prosperiteta razvijamo naš grad i našu Srbiju“, kazao je Milikić.

Pored predstavnika grada u znak sećanja na stradale u Prvom svetskom ratu vence su položili predstavnici Vojske Srbije, boračkih organizacija i Socijalističke partije Srbije.

Dan primirja se obeležava kao znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u Francuskoj u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u 11 časova potpisano primirje u Prvom svetskom ratu, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.

U Srbiji ovaj dan praznuje od 2012. godine neradno, a obeležava se i u Ujedinjenom Kraljevstvu, Belgiji, Novom Zelandu, Francuskoj.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijina ramonda, ugrožena vrsta koja raste na Lazarevom kanjonu kod Bora i na planini Kajmačalan na kojoj je srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe protiv Bugara, tokom stvaranja preduslova za proboj Solunskog fronta.