U Boru obeležen Dan sećanja na stradale u NATO bombardovanju

Na današnji dan, 24. marta 1999. godine počelo je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ). Povdom Dana sećanja na stradale u NATO agresiji, delegacija grada Bora odala je počast polaganjem cveća na spomen ploču poginulim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova u NATO bombardovanju zgrade Policijske uprave u Boru, ali i na spomenik stratalima u NATO agresiji.

Član Gradskog veća grada Bora, Marko Nikolić kaže da postoji moralna obaveza da se na današnji dan oda počast svim građanima i herojima koji su se borili za našu zemlju i tada izgubili svoje živote.

„Danas se navršava 23 godine od NATO agresije koja je počela 1999. godine. Srbiji je tada učinjena velika nepravda, i zato danas, 24. marta obeležavamo taj dan. U našem gradu živi 21 nacija i svi građani treba da grade i neguju međuljudske odnose kako se ovakve stvari više ne bi ponavljale”, ističe Nikolić.

Bor je, prema rečima predsednika Organizacije rezervnih vojnih starešina u Boru, Momčila Radisavljevića, jedini grad u Timočkoj Krajini koji je sedam puta bombardovan.

„Prvo bombardovanje Bora je bilo 15. maja, a završno 8. juna. Ukupno je pala 21 raketa, stradalo je 8 civila i 12 pripadnika vojske i policije. Na ovim terenima ukupno je bačena 21 bomba, dve nisu eksplodirale i nakon završetka agresije smo ih uništili. Imali smo, na neki način, i sreće što nismo imali mnogo ljudskih žrtava, ali ipak učinjene su mnoge materijalne štete. Bombardovana je trafostanica „Bor 3”, kada je pola RTB-a ostalo bez struje, a bombardovan je i tadašnji Jugopetrol na četvrtom kilometru. Pored Bora, bombardovan je deo kasarne u Zaječaru, magacini u Boljevcu, farma ovaca u Podgorcu, gde je stradalo troje ljudi i 120 ovaca”, kaže Radisavljević.