U Boru obeležen Međunarodni dan Roma

Ustanova „Centar za kulturu grada Bora” u saradnji sa romskim organizacijama REAB, Udruženjem Roma za osobe sa invaliditetom i Udruženjem „Romska inicijativa mladih” (Gypsy soul) obeležila je Međunarodni dan Roma u sali Muzičke škole u Boru.

Međunarodni dan Roma obeležava se 8. aprila širom sveta u cilju upoznavanja romske kulture, jezika, običaja, tradicije, ali i radi podizanja svesti o problemima sa kojima se Romi suočavaju.

Ovaj dan predstavlja sećanje na Prvi međunarodni kongres Roma održan 1971. godine u Londonu na kojem su predstavnici Roma iz devet zemalja razgovarali o socijalnim pitanjima Roma, romskom jeziku, kulturi, obrazovanju kao i o ratnim zločinima počinjenim nad pripadnicima romske populacije u Drugom svetskom ratu.

Predsednica organizacje REAB, Marina Salić kaže da su romska udruženja, zajedno sa Centrom za kulturu Bor, pripremila prigodan program radi obeležavanja ovog dana i tom prilikom pozvali sve ljude koji su ostavili veliki trag u romskoj kulturi u Boru.

„Večeras ćemo zajedno pričati o tome šta se to sve desilo od Prvog kongresa, šta smo mi ovde u Boru uradili za našu Romsku zajednicu, gde smo sada trenutno i kuda idemo, kao i šta je ono presudno što treba da uradimo kao zajednica da bi se naš položaj u društvu popravio. Program će biti uveličan i romskom muzikom jer ovaj dan ne može da prođe bez muzike i autorskim pesmama borskih romskih pisaca”, objašnjava Salić.

Ona je dodala da položaj Roma u Boru nije na najboljem nivou, pogotovo onih koji nisu obrazovani, te ne mogu da dođu do zaposlenja.

„Čak ni obrazovani ljudi ne mogu da dođu do posla, a još manje neobrazovani. Nažalost, romska populacija je među ljudima koji nisu obrazovani, međutim, situacija se menja i dosta Roma počinje da shvata da je obrazovanje jedina karta iz kruga siromaštva. Imamo dosta srednjoškolaca, naši Romi upisuju fakultete, na državnom nivou imamo dosta učenih ljudi, onih koji su završili master i doktorske studije, tako da se polako izvlačimo iz tog začaranog kruga”, ističe Salić.