U Boru obeležen Svetski dan posvećen žrtvama saobraćajnih nezgoda

U organizaciji Doma omladine i Sigurnih staza u Boru je panel diskusijom obeležen Svetski dan posvećen žrtvama saobraćajnih nezgoda.

Panel diskusija posvećena žrtvama saobraćajnih nezgoda deo je projekta „Bezbednost dece u saobraćaju na teritoriji grada Bora“ koji realizuje Udruženje „Sigurne staze“.

Svaki treći učesnik u saobraćaju koji smrtno strada mlađi je od 25 godina, podsetila je Danica Nedeljković iz Doma omladine.

U periodu od 2014. do 2018. godine na teritoriji grada Bora registrovano je 675
saobraćajnih nezgoda u kojima su 424 osobe pretrpele teže ili lakše telesne povrede, dok je 16 osoba izgubilo život, istakao je Igor Velić,  master inženjer saobraćaja.

On je podsetio da je gradu potreban sistemski pristup u rešanju problema saobraćaja i da je neophodna lokalna strategija za bezbednost saobraćaja, kao i katastar saobraćajne signalizacije, plan održive urbane mobilnosti…

Diskusija je bila multimedijalnog karaktera pa su učesnici posredstvom video priloga bili u prilici da nešto više saznaju o uzrocima saobraćajnih nezgoda, značaju korišćenja dečijih auto sedišta i sigurnosnih pojaseva, posledicama vožnje u alkoholisanom stanju, riziku koji stvara korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje, uticaju brzine i agresivne vožnje na nastanak saobraćajne nezgode i drugim bitnim temama.

Akciji se pridružila i Mašinsko-eletrotehnička škola u Boru koja je u okviru projekta organizovala dve panel diskusije posvećene bezbednosti mladih u saobraćaju na teritoriji grada Bora.