U Boru obeleženi Badnji dan i Badnje veče [FOTO]

1
1052

Paljenjem badnjaka u porti borskog pravoslavnog hrama Sveti Georgije – Pobedonosac i vatrometom obeleženo je Badnje veče, koje najavljuje najradosniji hrišćanski praznik – Božić.

U oči Božića jutros je u borskom hramu održana Sveta Liturgija koju služili sveštenici ove pravoslavne crkve.

Nakon liturgije vernici, među kojima su bili i čelnici grada, otišli su na tradicionalnu seču badnjaka, u duhu drevnih pravoslavnih običaja, koji je kasnije osvešten.

Večernji deo obeležavanja badnjeg dana počeo je božićnom priredbom učenika veronauke.

Borani su iskoristili vedro i nešto toplije vreme za ovo doba godine i u velikom broju se okupili u porti hrama kako bi prisustvovali bogosluženju i tradicionalnom loženju badnjaka.

Sveštenstvo borske crkve je od 18 časova održalo večernju liturgiju u prisustvu velikog broja vernika, nakon koje je ispred hrama zapaljen badnjak.

Među okupljenim vernicima bilo je dosta porodica sa decom sa grančicama hrasta u rukama, koja su dala doprinos tradiciji nalaganja badnjaka.

Dok su varnice letele ka nebu, od okupljenih se moglo čuti – “Koliko varnica, toliko parica”.

Obeležavanje Badnje večeri uveličano je vatrometom.

U Boru se tradicionalno, najradosniji hriščanski praznik, rođenje Isusa Hrista – Božić, dočekuje svečarski u krugu porodice.

1 KOMENTAR

  1. Koliko varnica toliko parica ????? Kakav paganizam neznanje i vesticarenje….Pare i duhovnost izvinite me gospodo ili ja ne znam nesto ili vi zaboravljate kakvu klupicu je sutnuo Isus usavsi u sinagogu. Al ne mari uvek je bilo ljudi koji nisu procitali knjigu koje se kobajagi drze u ponasanju i verovanju.I oni sa Biblijom i oni sa Das kapital i oni sa Poreklom vrsta

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here