U Boru održan masovni protest protiv zagađenja [VIDEO]

Više hiljada ljudi okupilo se danas na ekološkom protestu u Boru kako bi izrazili nezadovoljstvo prekomernim zagađenjem.

Okupljeni građani poslali su poruku kompaniji Ziđin (Zijin Mining), većinskom vlasniku nekadašnjeg Rudarsko-topioničarskog basena Bor, da će nastaviti sa protestima, koji će biti sve radikalniji, ukoliko se nastavi sa zagađenjem.

U masovnu protestnu šetnju glavnim gradskim ulicama sve do „Topioničke kapije“ Ziđina krenulo se sa „četvrtog kilometra“, odnosno platoa ispred „Kapije grada.“

Kolonu su predvodila dece koja su skandirala „Nećemo dim“ i nosila transparente „Stop zločinu nad borskom decom“ i istovetni na engleskom jeziku, dok su učesnici protesta nosili transparente „Stop zagađenju“, „Hoćemo čist vazduh“ i druge na srpskom i kineskom jeziku.

„Ovo je mirna šetnja sa željom da damo jasnu poruku da želimo čisto nebo nad glavom, čist vazduh. Nema ovde mesto politici, niti bilo čijem  interesu. Interes je čist vazduh, čisto nebo i to je to“, rekao je medijima Dalibor Jović iz organizacije „Borani za Bor“.

Okupljeni Borani poručili su da je ovaj protest „vapaj za životom“ i da od svojih zahteva i prava na čist vazduh, neće odustati ni po koju cenu.

Bor je i ranije imao problema sa zagađenjem, ali nakon privatizacije su borske merne stanice skoro svakodnevno beležile prekoračenje koncentracija sumpor dioksida, PM 10 čestica i drugih štetnih čestica bilo je i do 15 puta veće.