U Boru održana sednica Izvršnog odbora NALED-a

Grad Bor je danas bio domaćin sednice Izvršnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) na kojoj se govorilo o procedurama koje muče privredu, ali i o statusu prioritetnih preporuka koje će kroz agendu biti dostavljene novoj Vladi Republike Srbije.

Među temama o kojima se govorilo na sastanku Izvršnog odbora NALEDA, jedna od najznačajnijih odnosi se na sivu knjigu, odnosno preporuke koje je potrebno dostaviti novoj Vladi Republike Srbije kako bi se neki od postupaka i propisa unapredili da bi privreda mogla što uspešnije da posluje.

„Govorili smo o veoma važnim temama na sednici izvršnog odbora NALED-a. Izdvojio bih dve, to je uopšte i okvir kojim se izvršni odbor najviše i bavi. Jedna od njih je u vezi sa sivom knjigom, odnosno preporukama koje privreda daje novoj Vladi. Drugi deo se tiče povoljnog poslovnog okruženja u čemu vrlo aktivno učestvuju sve lokalne samouprave. U narednom periodu želimo da takav jedan sistem podignemo na viši nivo”, kaže predsednik Izvršnog odbora NALED-a Dejan Đokić.

Pored posla na republičkom nivou, NALED je veoma prisutan i na lokalu, što se, kaže izvršni direktor NALED-a Violeta Jovanović, vidi i u Boru koji je nosilac sertifikata grada sa dobrom poslovnom klimom.

„Razgovarali smo o temama koje su i inače svakodnevno na našoj agendi, a to su procedure koje muče privredu, kako da budu jednostavnije, kako da se digitalizuju da bi svi oni koji posluju, zapošljavaju i plaćaju porez u Srbiji mogli da se bave onim što im je predmet poslovanja, a da što manje vremena provode na šalteru i u administriranju različitih postupaka”, ističe Jovanović.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić kaže da je velika čast biti deo jedne velike porodice kao što je NALED, koja svojim aktivnim učešćem, dobrim idejama, predlozima, sugestijama, kroz razne forme i modele direktno učestvuje u kreiranju savremene i bolje Srbije.

„Upravo je NALED u prethodnih nekoliko desetina godina uspeo da promeni mnoge stvari kada je u pitanju zakonodavstvo Republike Srbije, ali i način razmišljanja i funkcionisanja i Vlade i lokalnih samouprava. Grad Bor je poslednje četiri godine član NALED-a i mnoge pozitivne prakse smo primenili, stvarajući time i bolje poslovno okruženje, ali i bolje funkcionisanje samog grada”, naglašava Milikić.