U Boru predstavljena publikacija „Ko su Romi?”

U Boru je danas predstavljena publikacija „Ko su Romi?” Vladimira Šainovića koja je sačinjena u okviru projekta „Kultura i tradicija Roma u Boru” koji realizuje Romska inicijativa mladih „Gypsy soul” iz Bora.

Publikacija „Ko su Romi?”, kaže autor Vladimir Šainović, nije previše stručna, već više informativna, kako bi ljudi koji nisu upućenu u temu, ali i sami Romi koji su zaboravili na svoje običaje i kulturu, mogli da je isprate.

Vladimir Šainović

„Hteli smo da vidimo odakle romski jezik potiče, stavili smo i jednu ilustraciju koja povezuje samo razvijanje svih jezika od 10. veka do danas, a romski jezik je u grani sa hindu jezicima. To prikazuje i putovanje Roma koje je viševekovno. Nažalost, romski jezik se sve manje koristi, a često se i mi Romi među sobom ne razumemo jer u različitim delovima države ima primesa različitih jezika. Ja bih voleo da ovom publikacijom podstaknemo neke ljude da misle o tome i da možda kasnije ozbiljnije pričamo o jeziku, o stradanjima Roma, da se naša istorija ne zaboravi, da se zapiše, kako bi naši naslednici mogli da shvate ko smo i da nastave da neguju naš jezik, kulturu, tradiciju”, ističe Šainović

Publikacija „Ko su Romi?” sačinjena je u okviru projekta „Kultura i tradicija Roma u Boru” koji realizuje Romska inicijativa mladih „Gypsy soul” iz Bora uz finansijsku podršku grada Bora.