U Boru predstavljena “Strategija razvoja turizma” [Video]

U Gradskoj upravi u Boru predstavljena je “Strategija razvoja turizma”, petogodišnji plan turističke destinacije grada Bora i okoline.

Ovaj strateški dokument baziran je na aktivaciji nekoliko tematskih iskustvenih zona koje predstavljaju i prepoznaju aktivni rekreativni turizam kao jedan od elemenata na osnovu kojih može da se razvije turizam u narednih pet godina, istakao je dr Milan Ćulić, predsednik Upravnog odbora Centra za istraživanja i studije turizma. Važan deo ovog dokumenta je i ruralni turizam, koji je stožer ovog plana.

“Važno je istaći da petogodišnji plan prepoznaje saradnju javnog i privatnog sektora, odnosno Turističku organizaciju grada Bora kao glavnog stožera razvoja turizma na destinaciji u petogodišnjem periodu. Izuzetno je važno  animiranje preduzetnika i ponuđača, smeštaja a sa druge strane i lokalnog stanovništva, koje pronalazi svoj interese u razvoju turizma pre svega kroz vodičke ture, neke ture koje imaju veze sa  razvojem aktivnog turizma i na taj način dobijamo sveukupnu sliku lokalnog ekonomskog razvoja koja je bila glavna i ključna vodilja petogodišnjeg plana”, dodao je dr Ćulić.

Ovim strateškim dokumentom predviđena su četiri strateška cilja od prepoznavanja konkretnog turističkog proizvoda i osmišljavanja turističke ponude, mehanizama promocije i marketinga do razvoja lake turističke infrastrkture kao podršci sveukupnom turističkom proizvodu do poslovno upravljačkog modela.

“U narednih pet godina trebalo bi da utvrdimo turističke destinacije koje će se razvijati u skladu sa onim što je predviđeno ovom strategijom, a to znači da će se nastaviti razvijanje većih turističkih destinacija kao što je Borsko jezero, planina Stol, Brestovačka banja, Lazarev kanjon i Lazareva pećina kao odvojene celine . Na taj način će u celini grad Bor imati jednu široku turističku ponudu, a ono što je za nas veoma bitno a to je da smo mi smo već u 2019 godini i ovoj krenuli sa razvojem infrastrukture koja je neophodna da se turistička destinacija podigne na nivo potreban za potrebe naših turista”, rekao je Aleksandar Milikić, gradonačenik Bora.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Turistički i kulturni potencijali Bora”, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.