U Boru uručeni ugovori korisnicima programa stručna paksa

Pripravnicima-volonterima, koji su radno angažovani kroz program stručna praksa, uručeni su danas ugovori u Gradskoj upravi u Boru.

Dvadeset troje praktikanata će svoju stručnu praksu obavljati prema svojim kvalifikacijama javnim ustanovama i preduzećima.

Prema rečima člana Gradskog veća Srećka Zdravkovića iz lokalnog budžeta za ovaj program biće izdvojeno oko pet i po miliona dinara, a planu je da do kraja godine bude raspisan još jedan konkurs.

„Program stručne prakse daje mogućnost polaznicima da se afirmišu, profilišu i da, po završetku stručne prakse, polažu stručni ispit za rad u preduzećima i ustanovama. Od 23 polaznika, desetoro njih je sa srednjom školom, troje sa višom i desetoro sa visokom školom. S obzirom na to da u javnim preduzećima i ustanovama ima dosta starijeg kadra, često upravo oni budu mentori ovim mladim ljudima dok se ne osposobe za rad i zatim odlaze u penziju, a na njihovo mesto dolaze njihovi praktikanti. Mladi ljudi se primaju u radni odnos i preko Ugovora o privremenim i povremenim poslovima i kroz druge vidove radnog angažovanja”, kaže Zdravković.

Preduzeća i ustanove u kojima polaznici obavljaju stručnu praksu su Gradska uprava, JKP „3. oktobar”, Dom zdravlja, Predškolska ustanova za decu „Bambi” i Zoološki vrt.

U programu stručne prakse, koji Grad Bor u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje realizuje petu godinu zaredom, do sada je učestvovalo oko 200 mladih.