U Gradskoj upravi grada Bora upriličen prijem za učesnike manifestacije „Zlatno kolo”

U okviru programa Borskog kulturnog leta i ove godine tradicionalno je održan Međunarodni festival folklora „Zlatno kolo” u organozaciji Ustanove „Centar za kulturu Bor”. Tim povodom, za učesnike manifestacije iz Hrvatske, Bugarske i Srbije, upriličen je prijem u zgradi Gradske uprave grada Bora.

Međunarodni festival folklora „Zlatno kolo” održan je sedmi put u Boru, a ove godine borskoj publici predstavilo se pet kulturno-umetničkih društava. Svoju kulturu i tradiciju sa Boranima podelio je KUD „Bizovac” iz Hrvatske, ansambl „Kapanski” iz Bugarske, KUD „Petar Petrović Njegoš” iz Lovćenca, „Talija” iz Beograda, „Polet” iz Kladova i KUD „Bor”.

Predsednik Kulturno-umetničkog društva „Bizovac” iz Hrvatske, Srećko Vuković ističe da uvek rado učestvuju na festivalima jer je važno sačuvati tradiciju svakog kraja.

„Negujemo kulturnu i tradicionalnu baštinu svog kraja, imamo predivne nošnje koje su jedinstvene, ne samo u Hrvatskoj, nego u celom svetu. Poštujemo sve ono što dosad nismo videli, a to su kulture i tradicije drugih naroda”, kaže Vuković.

Svi učesnici, kao i borska publika, su, kako kaže član Gradskog veća grada Bora, Boban Stojanović, veoma zadovoljni sinoćnim nastupom.

„Nadamo se da će se ova tradicija nastaviti i da će iz godine u godinu biti više učesnika. Veoma mi je drago što su učesnici zadovoljni smeštajem i prijemom od strane grada Bora”, naglašava Stojanović.

Repetitor Kulturno-umetničkog društva „Bor”, Dragan Petrović kaže da se nada da su i ove godine opravdali očekivanja i Gradske uprave koja je pokrovitelj manifestacije, ali i građana Bora.

„Osnova festivala je da našu kulturu i tradiciju prezentujemo drugim delegacijama, ali i da naše sugrađane upoznamo sa tradicionalnom i kulturnom baštinom drugih naroda”, poručuje Petrović.