U Novu godinu sa zabranjenim pušenjem

Izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu u Srbiji će u 2016. godini biti uvedena potpuna zabrana pušenja na javnim mestima, uključujući sve ugostiteljske objekte, piše danas list „Blic“.

http://ljubuski.net/
Foto: www.ljubuski.net

Prema pisanju lista, svaki kutak u kafićima i restoranima biće nepušački, a pušenje će biti dozvoljeno samo u letnjim baštama.

„Pušači neće moći da koriste čak ni posebne prostorije sa ventilacijom koje sada postoje u mnogim kafićima u tržnim centrima“, navodi list.

Sadašnjim Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu napravljen je ustupak ugostiteljskim objektima, pa je pušenje bilo dozvoljeno u lokalima većim od 80 kvadratnih metara u kojma vlasnici mogu da odrede najmanje 50 odsto prostora gde je pušenje dozvoljeno.

Predsednica Republičke stručne komisije za prevenciju pušenja Ministarstva zdravlja Srmena Krstev izjavila je za Blic da to više neće biti moguće na osnovu izmena Zakona koje bi trebalo da stupe na snagu tokom 2016. godine.

„Predviđena je potpuna zabrana pušenja na svim radnim i javnim mestima, uključujući i hodnike, liftove, čekaonice. Ovakav Zakon svrstaće Srbiju u grupu evropskih zemalja koje su donele iste zakone iz ove oblasti. U njima je pušenje u potpunosti zabranjeno u zatvorenim javnim mestima, javnom transportu, na radnim mestima. Međutim, mi smo i sada napravili male ustupke. Tako će u psihijatrijskim ustanovama, socijalnim objektima i zatvorima biti dozvoljeno pušenje u posebnim prostorijama, s tim što će u njima moći a puše samo pacijenti i zatvorenici, ali ne i zaposleni“, rekla je dr Srmene Krstev.

Biće zabranjena i proizvodnja slim cigareta sa ukusom mentola, a biće uvedena i stroža kontrola elektronskih cigareta.

„Kaznenu politiku nismo menjali. Ostaje da pojedinac koji ne poštuje zakon i puši na javnom mestu plaća 5.000 dinara, rukovodilac od 30.000 do 50.000 dinara, a firma između pola miliona i milion dinara“, dodala je dr Krstev.

(Beta/Blic/Telegraf/Bor030)