U Zaječaru održan miran protest opozicije [FOTO]

Dve hiljade pristalica opozicije u Zajecaru zatražilo je u ponedeljak uveče na glavnom gradskom trgu raspisivanje prevremenih lokalnih izbora u tom gradu, u kojem je na vlasti koalicija na čijem je čelu Srpska napredna stranka (SNS).

zajecar-protest

Zatraženo je da predsednik Skupštine grada Zaječara, republički poslanik SNS i estradni menadžer Saša Mirković, rodom iz Bora, zauvek ode iz Zaječara.

„Ne želimo te više u gradu. Sve što tražimo to je da odbornici vrate svoje mandate, i izbore, izbore i samo izbore“, poručio je Mirkoviću pred pristalicama Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije i Pokreta Živim za Krajinu, lider protesta i vođa tog pokreta, bivši gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić.

bosko-nicic-protest

„Ne može Zaječar da čeka još godinu ili dve, ne mogu čekati platu vaspitačice u obdaništima, ljudi u pozorištu, zaposleni koji su na budžetu grada, i svi koji su dovedeni na ivicu bede“, rekao je Ničić.

Ovo je bio sedmi protest protiv sadašnje gradske vlasti, a skupu su se pridružile i pristalice opozicije iz drugih gradova Srbije, a došao je i lider Demokratske stranke, vojvođanski premijer Bojan Pajtić.

bojan-pajtic-protest

Pajtić je rekao na skupu da se ostavka vlasti u Zaječaru traži zbog ocene da je ona bahata i korumpirana, ali da je on tu da „razuveri Zaječarce, jer je situacija ista i u Nišu ili Novom Sadu“.

Uoči protesta, konferenciju za novinare održao je predsednik Skupštine grada Saša Mirković, koji je rekao da koalicija koja vodi grad funkcioniše bez ikakvih problema, iznoseći brojne uvrede na račun Bojana Pajtića.

sasa-mirkovic-aa

Mirković je optužio Ničića da je kriv za sadašnje loše stanje u gradu jer je za vreme svoje vladavine zadužio grad kreditom od 500 milion dinara potrošenih za rukometni klub, ali i za nezavršene objekte u čijoj je izgradnji posao dobio njegov kum, te da se danas krije iza Pajtića.

„U Skupštini Zaječara ima 50 odbornika, 49 njih je došlo, onda kada je bilo vreme, da preuzmu svoj mandat. Samo Boško Ničić nije našao za shodno da to uradi. Sa druge strane, kada se osvrnemo na ove skupove koje Ničić i Pajtić organizuju u Zaječaru, i jedan i drugi, ali i svi govornici koji su došli sa njima danas ovde odlično znaju da u gradu na Timoku neće biti izbora sigurno još dve godine. Sva ta pitanja koja Ničić postavlja može da uradi upravo ovde u samoj Skupštini kao odbornik. Ja dok sam bio na čelu opozicije nije bilo dozvoljeno da kročim u ovu instituciju, a Ničiću sa druge strane apsolutno niko to ne brani“, rekao je Mirković.

Protest je protekao bez ijednog incidenta, a govornici su bili na improvizovanoj bini, kamionu na kojem je bilo ozvučenje.

U gradu je primećen veliki broj policajaca, ali bez opreme za razbijanje demonstracija.

(Agencije / Bor030)