UDAR NA DŽEP: U 2021. poskupljuje gorivo, cigarete, struja, TV pretplata…

Već od 1. januara iduće godine građani Srbije moraće da izvoje više sredstava za plaćanje osnovnih računa.

Prema najavama, novi udar na džep građana očekuje se već od idućeg meseca. Naime, za početak 2021. godine najavljen je rast cena goriva, cigareta, televizijske pretplate i struje, a Borane očekuju i veći porezi na imovinu.

Benzin skuplji za 4 dinara po litru

Poskupljenje goriva za sada nije novost. Ono nam dolazi kao posledica stanja na svetskom tržištu sirove nafte i činjenice da je nafta dostigla vrednost od 50 dolara po barelu.

Stručnjaci smatraju da bi se ovakvo stanje vrlo lako moglo preliti i na našu zemlju, te da bi do poskupljenja goriva moglo doći već u januaru i to u iznosu od 2 do 4 dinara po litru.

Sa druge stane, neki smatraju da je ipak realnije da do povećanja cena dođe tek za dva do tri meseca. Ipak, ono u čemu se svi poznavaoci prilika slažu jeste to da je povećanje zasigurno.

Veći porez na imovinu u Boru

Pored Beograda, Novog Sada i Kragujevca, uvećanje poreza na imovinu očekuje i sve Borane. Zapravo, razlog ovakvog scenarija leži u povećanju prosečne cene kvadrata, što je kriterijum za poresku osnovicu za 2021. godinu.

Nadležni ovu odluka obrazlažu niskoj dosadašnjoj stopi, te u činjenici da je Bor jedan od gradova sa najmanjim porezima na imovinu.

Skuplja TV pretplata

Građani Srbije od 1. januara dobijaće uvećani račun za struju na ime rasta cene RTS i RTV pretplate.

Za razliku od dosadašnjih 255 dinara, televizijska pretplata u 2021. godini iznosiće 299 dinara, što je poskupljenje od 44 dinara.

Skuplje cigarete

Prema predloženim izmenama Zakona o akcizama, očekuje se dodatno poskupljenje običnih cigareta i nesagorevajućeg duvana, a prvo koje će se desiti biće već u januaru naredne godine i to za 10 dinara po paklici.

Veći računi za struju

Iako je već bilo pomena na našem portalu o poskupljenju električne energije u 2021. godini, nije na odmet ponoviti da je poskupljenje planirano od 1. februara 2021. godine i da podrazumeva uvećanje postojeće cene po kilovat času od 3,4 odsto.