Ugostitelji i supermarketi u Kladovu žive od Rumuna i gastarbajtera [FOTO]

0
1044

Iz rumunskog grada Turnu Severina i okoline dnevno, prema procenama lokalnih vlasti, Kladovo poseti više od 500 Rumuna, koji u domaćim trgovinama pazare robu, uglavnom ni ne gledajući cene artikala na rafovima. Naravno, velike benefite od ovih šoping turista imaju i kladovski ugostitelji, koji za Rumune i gastarbajtere imaju i posebne cenovnike svojih usluga.

Iako je nekada kupovna moć Rumuna bila daleko slabija od srpske, stvari su danas u mnogome drugačije.

Prosečna plata u Turnu Severinu, gradu sa preko 102 hiljada stanovnika, odmah sa druge strane Dunava u odnosu na Kladovo, iznosi oko 2100 leja, tj. 450 evra.

Ipak, i pored većih plata, cene životnih namirnica, hemikalija i ostale robe široke potrošnje  već su dostigle evropski nivo u Rumuniji. Upravo zbog toga, većina Rumuna u dunavskoj pograničnoj oblasti odlučuje se na šoping u nekom od kladovskih supermarketa, ili, pak, na vikend odmor u poznatim hotelima grada na Dunavu.

Zbog rumunskih turista vrlo često teško je pronaći slobodno mesto i u popularnim kafićima na kladovskom korzou, a ako se tome doda i veliki broj gastarbajtera, koji svoje godišnje odmore provode u rodnom kraju, zarada lokalnih privrednika retko kada izostaje.

“Cena usluge pranja i poliranja automobila u perionici iznosi 950 dinara za naše državljane. Za gastarbajtere i Rumune imamo posebnu cenu za ovu uslugu i ona iznosi 1200 dinara. Naravno, te oscilacije u cenama su javna tajna u gradu, ali i praksa maltene svih preduzetnika u Kladovu”, rečeno je našem novinaru u jednoj kladovskoj perionici.

Međutim, ni Kladovljani nisu retka pojava u velikim šoping molovima na rumunskoj strani. Sanitarije, bela tehnika, računarska oprema i drugi elektronski aparati često su od 20 do 40 odsto jeftiniji u odnosu na prodavnice u Srbiji. Upravo ta razlika u ceni dovoljan je okidač za naše građane da uzvrate posetu Rumunima i kvalitetno opreme i urede svoje domove robom preko Dunava.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime