Ujedinjena opozicija Bora: Nagomilani problemi Toplane su teški, ali rešivi

Tema današnje konferencije za novinare liste „Dragan Marković – Ujedinjena opozicija Bora” na kojoj zajednički nastupaju Narodna stranka, Demokratska stranka, Vlaška narodna stranka i stranka Zajedno za Srbiju, bila je kako ova koalicija vidi rešavanje nagomilanih problema Javno komunalnog preduzeća „Toplana”.

JKP „Toplana” je problem koji traje dugi niz godina, a prema rečima nosioca liste „Dragan Marković – Ujedinjena opozicija Bora”, Dragana Markovića, „i pored subvencija od oko 11 miliona evra za 10 godina, problem, nažalost, nije rešen”.

„Mi ćemo, kao odgovorna vlast, krenuti prvo sa načinom nabavke uglja. Naš tim za Toplanu je, krenuvši od tog problema, predvideo određene korake. Najpre to su direktni pregovori sa proizvođačima, to jest sa rudnicima uglja. Ima ih dosta u Srbiji, a krenućemo od najbliže nam Sokobanje, ali i sa dobavljačima koji predstavljaju ozbiljne firme koje nude kvalitetan ugalj. Na taj način, izbegavanjem prethodnog načina nabavke uglja, uštedeće sed oko 30% sredstava predviđenih za nabavku uglja. Kreće se u izolaciju kotlova i biće izolovano 25-30% onog dela kotla koji nije izolovan. Imamo oko 1.800 metara kvadratnih toplovoda, magistrala koji je neizolovan, iznad zemlje. Samom izolacijom, koja košta oko 9 milona dinara, uštedeće se, prema rečima stručnjaka iz Toplane, oko 250 hiljada evra, odnosno dve i po hiljade tona uglja. Gledaćeo da kroz popravku mreže smanjimo gubitke vode u mreži za 50% čime će još nekoliko miliona dinara biti ušteđeno. Menjaće se podstanice i to će dovesti do toga da se uz manje investicije dođe do onoga što se zove velika ušteda”, objašnjava Marković.

On je dodao da će „kao odgovorna vlast, jedan deo, ili veći deo, subvencija preusmeriti sa Toplane na građane tako što će se krenuti u realizaciju projekta energetske efikasnosti, što znači će se stambene zajednice biti u mogućnosti da odrade izolaciju fasada i krovova”.

„Za ceo grad potrebno je oko 15 miliona evra, ali bolje je investirati u nešto što će rasteretiti Toplanu, a našim sugrađanima omogućiti toplije domove. Gradskim budžetom je već predviđeno 10 miliona dinara za zamenu stolarije, a u narednom periodu ćemo to i povećati. Takođe, tražićemo odgovornost svih onih koji su JKP „Toplana” doveli u stanje u kakvom je danas”, zaključuje Marković.