Ujedinjena opozicija Bora: Zdravstvo u Boru je u lošem stanju, potrebna nova bolnica

Izborna lista „Dragan Marković – Ujedinjena opozicija Bora” oko koje su okupljeni Narodna stranka (NS), Demokratska stranka (DS), Vlaška narodna stranka (VNS), stranka Zajedno za Srbiju (ZZS) i Udruženje građana „Borani se pitaju” sazvala je konferenciju za novinare na kojoj su govorili o problemima u zdravstvu u Boru i potrebi za izgradnjom nove bolnice.

U zdravstvu, prema rečima doktora Gorana Golubovića, kandidata za odbornika ispred liste „Dragan Marković – Ujedinjena opozicija Bora ”, postoje ogromni problemi, kako u Srbiji, tako i u našem gradu.

„Vidimo da se promovišu razni projekti u celoj Srbji, a u Boru nije urađeno skoro ništa. Pre svega, mislim da su dugogodišnje blokade i Doma zdravlja i bolnice učinile to da smo u velikom problemu kada je u pitanju oprema, građevinski objekti i njihovo održavanje. Takođe, postoji problem sa kadrovima, bilo da su to lekari i medicinske sestre ili spremačice i vozači. Vozni park i u bolnici i u Domu zdravlja je u veoma lošem stanju. Ali na neke stvari, mi, kao lokalna samouprava, možemo da utičemo. Ono što je do nas i što je neophodno, o čemu smo pričali svih prethodnih godina, a pričamo i sada, građani Bora zaslužili su, ako ništa drugo, ono bar ono što možemo da učinimo, a to je da izgradimo novu bolnicu. To je veliki projekat, međutim on će biti značajan za ove i naredne generacije ljudi koji treba da se leče u Boru”, ističe dr Golubović.

On je dodao da Bor nije tako pasivan, mrtav grad, da se u njemu se živi, rađaju se deca, rade mladi ljudi, a da će možda i neki koji su otišli jednog trenutka da se vrate, stoga, smatra Golubović, moramo naš grad da razvijamo.

„Počećemo od zdravstva i izgradnje nove bolnice na novoj lokaciji. Bilo je predloga da je moguće renovirati postojeću bolnicu, bilo je raznih projekata, novac je bačen u vetar, a od svega toga nema ništa. Mi razmišljamo i predložićemo, ukoliko nam građani ukažu poverenje, da započnemo odmah sa projektima za izgradnju nove bolnice koja će lokacijski verovatno biti mnogo bliže Domu zdravlja nego što je sadašnja. Sve to što budemo uradili narod će prepoznati i dokazaćemo da to što sada pričamo nije prazna priča. Razmišljali smo, i pitali smo ljude koji se time bave, i zaključak je da je to velika investicija, ali mislim da je za četiri do šest godina moguće izgraditi novu bolnicu. Nadam se i novoj opremi pošto sada, kako stvari stoje, i Dom zdravlja, a pre svega bolnica, su u velikim problemima kad je u pitanju oprema i kadrovi. Primarna zdravstvena zaštita je takođe na niskom nivou i tu sa mnogo manje novca možemo da uradimo lokalne male gradske i seoske ambulante. One su u ovom trenutku veoma zapuštene, hladne, nečiste, u njima nema ni osnovnih aparata. S obzirom na to da je moguće da se budžet puni istim, možda i bržim tempom u nekom narednom periodu, pošto ima mnogo zaposlenih, neophodno je da i naši i strani državljani imaju gde da se leče. Pre svega mislim na državljane kompanije koja posluje na teritoriji našeg grada, tako da mislim da će možda i oni pomoći da se ovako nešto uradi, a nadam se i pomoći države”, naglašava dr Golubović.

U bolnici, smatra dr Golubović, postoji problem sa centralnom sterilizacijom, sanitetskim vozilima, ultrazvučnim aparatima, skenerom koji ne radi jako dugo.

„To su osnovni dijagnostički aparati koji su neophodni nama kao lekarima i građanima Bora. Zamislite koje je to malretiranje kada imate hitan slučaj, razna krvarenja, traumu i morate da pošaljete pacijenta u sanitet da ode u zaječar, da čeka, da se snimi, da se vrati ovde. KOliko će on vremena izgubiti. Šta ako treba da se transportuje na kliniku? On je izgubio nekoliko sati, pogotovo kada su u pitanju ozbiljna krvarenja u mozgu, što je situacija kada ne treba dugo čekati. Putna infrastruktura nas koči da bezbedno pacijenta odbvezemo gde treba i njegovo stanje može da se pogorša zbog lošeg stanja na putevima. Uz to, sva sanitetska vozila koja su kupljena u prethodnim periodima su obična transportna kombi vozila koja uopšte nisu adaptirana za prevoz pacijenata”, kaže dr Golubović.