Ukinuta vanredna situacija u Boru: Požar na deponiji saniran

Štab za vanredne situacije doneo je odluku da ukine u ponedeljak proglašenu vanrednu situaciju na delu teritorije grada, mesne zajednice Slatina i gradske deponije.

Požar na gradskoj deponiji koji je goreo proteklih dana, angažovanjem svih raspoloživih činioca, ugašen je u prethodnih 24 časa, istakao je nakon današnje sednice Štaba za vanredne situacije gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

“Ostalo je još nekoliko manjih dimnih površina koje treba da se ugase. Velika zahvalnost vatrogascima koji su ne samo u ovom slučaju, već i u svim prethodnim pokazali svoju hrabrost, snagu, zalaganje da učestvuju u ovom poslu, ali i veliku zahvalnost dugujemo svima koji su u ovome učestvovali: Kompaniji “Ziđin” koja je sve ovo vreme davala mehanizaciju da aktivno rade na gašenju požara, ali i drugim preduzetnicima koji su se uključili da nam pomognu da završimo posao”, istakao je Milikić.

Pretpostavlja se da je požar koji je u subotu u večernjim satima izbio na gradskoj deponiji najverovatnije nastao usled odlaganja lako zapaljivih materija na ovom smetlištu na kojem se deponuje sav kućni i komunalni otpad.

U komunalnom preduzeću “3. oktobar” ističu da očekuju da vrlo brzo nastave sa daljim redovnim održavanjem deponije zatrpavanjem, guranjem, prekrivanjem materijalom.

„Tokom jučerašnjeg dana se desilo da se požar proširio i na drugi deo deponije što je iziskivalo i proglašenje vanredne situacije i angažovanje dodatnih snaga, tako da smo uspeli praktično da juče od popodnevnih časova do malopre da požar potpuno lokalizujemo, da dimna žarišta ugasimo i ostaje nam da tokom večeri potpuno eliminišemo na još dva-tri manja izvora dima“, kaže Igor Mitrović, direktor JKP „3. oktobar“.

Na deponiji, dodao je Mitrović i dalje traju dvadesetčetvoročasovna dežurstva, pasivna i aktivna, a mašine, cisterne i ljudstvo budno će pratiti dešavanja, kako bi se predupredili novi požari.