Ukradeni nadgrobni spomenici u Boru

Oko trideset nadgrobnih spomenika u Boru i okolnim selima oskravljeni su uoči božićnih praznika u potrazi za zaradom od prodaje bronzanih spomenika.

Meštani ovog grada i sela Brestovca, Oštrelja, Metovnice i Zlota, ogorčeni su činjenicom da niko ne može da stane na put lokalnim vandalima.

Sa nadgrobnih ploča ukradene su bronzane skulpture pokojnika, a metal se kasnije prodaje otkupljivačima i livnicama u okolini.

„Po drugi put mi je nastradala ćerka“, ogorčeno kaže Zagorka Bugarić iz Brestovca, koja je uoči Božića došla da zapali sveću prerano nastradaloj Biljani u saobraćajnoj nesreći pre devet godina. Tada je primetila da iznad groba nedostaje bista sa likom njene tragično nastradale ćerke.

„Strašno je da u Srbiji lopovi ne prezaju ni od svetinja, strašno je kada diraju u grobove i kada se gube sve vrednosti i kriterijumi društva, rekla majka nastradale devojke.

Ona je izjavila da je pustošenje grobova zbog prodaje mesinga uzelo maha ne samo u Boru već i u Srbiji, i da taj problem mora pre svega da rešava država.

„Policija jako dobro zna ko krade i ko otkuplja stari bakar i bronzu, a kod sudija se cesto nalaze ista imena. Neko očigledno ne radi svoj posao“, ogorčeno je rekla Zagorka Bugarić.

Prema podacima kojima raspolaže policija, u poslednjih nekoliko dana, na sličan način oskrnavljeno je više od dvadeset grobova, a pokradene su i spomen biste iz Drugog svetskog rata u Brestovcu i Zlotu.

Pretpostavlja se da su počinioci ovog skrvnavljenja mahom lokalni narkomani, a otkupljivači osobe koje se bave trgovinom otpadnim metalom. Njihova otkupna mesta dobro su poznata lokalnoj policiji, koja nema načina da ovom svetogrđu stane na put.

„Džaba mi njih hvatamo kada ih sud oslobodi zbog pričinjene štete male vrednosti“, rekao je policajac koji je u nekoliko navrata stavljao život na kocku kako bi sprečio izgrednike.

(BLIC / B92)