Unija poslodavaca: Nema mesta za povećanje minimalca

Unija poslodavaca Srbije (UPS) smatra da nema prostora da se minimalna cena rada povećava u trenutku kada u svi pokazatelji kretanja u privredi negativni, izjavio je u utorak direktor te unije Dragoljub Rajić.

unija poslodavacanema mesta za povećanje

Rajić je agenciji Beta rekao da je predlog UPS da u prvoj polovini ove godine vrednost minimalne zarade ostane ista, a da se u avgustu, kao što i jeste zakonska obaveza, opet sedne i razgovara.

Tada bi se, prema rečima Rajića, videlo da li ima nekavog poboljšanja i da li ima oživljavanja privredne aktivnosti, a onda bi „u skladu sa tim eventualno bila doneta neka odluka“.

„Ukoliko bi (sada) došlo do daljeg povećavanja minimalne zarade, koja pre nikada nije bila viša od jednog evra, a trenutno je više od jednog evra, to bi se veoma negativno reflektovalo na privredu, mnoga preduzeća bi bila prinudjena da dodatno smanje broj zaposlenih, a i dodatno bi poguralo inflaciju“, rekao je on.

Rajić je podsetio da je prošle godine minimalan zarada podignuta sa 102 na 115 dinara po satu, odnosno 12,5 odsto, iako je „privreda celu prošlu godinu provela u recesiji“.

Direktor Unije poslodavaca je rekao da dodatni problem predstavlja da je minimalna zarada u Srbiji više nego u zemljama u okruženju.

(BETA)