Uskoro javni poziv za sedam mera iz programa energetske efikasnosti

Ove godine grad Bor, u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, realizuje program energetske efikasnosti za porodične kuće i stambene jedinice.

Program obuhvata sedam mera i to: zamena stolarije, ugradnja fasade, zamena oštećenog krovopokrivača, nabavka i instalacija kotlova na prirodni gas i/ili biomasu, zamena postojeće instalacije za grejanje, nabavka i ugradnja toplotnih pumpi i prateće instalacije, kao i nabavka i ugradnja solarnih kolektora za pripremu centralne potrošne tople vode.

Gradskim budžetom je, prema rečima člana Gradskog veća grada Bora, Igora Jankovića, za program energetske efikasnosti planirano 20 miliona dinara, a za ove mere je opredeljen iznos od 18 miliona dinara, odnosno 90% predviđenih sredstava, iz razloga što je, kako kaže, interesovanje građana najveće upravo za ove mere.

„Javni poziv se odnosi na privredne subjekre, odnosno kompanije koje će realizovati ove mere, a moći će da se prijave kompanije koje ispunjavaju uslove definisane Pravilnikom. Poziv je otvoren 20 dana od objavljivanja, a rok za realizaciju celog programa jeste 1. mart naredne godine. O čitavom toku i procesu programa staraće se komisija koja je formirana na teritoriji Bora. Posle poziva za privredne subjekte, Grad će potpisati sporazum o tehničkoj saradnji sa privrednim subjektima, nakon čega se stiču uslovi da se raspiše javni poziv za građane. Očekujemo da će se to desiti za otprilike mesec i po dana”, objašnjava Janković.

Komisija je dobila 25 prijava građana za meru ugradnje solarnih panela i danas je poslednji dan za objavljivanje preliminarne rang liste građana koji su ispunili sve uslove propisane Pravilnikom, a taj program će se, kaže Janković, vrlo brzo realizovati.

„Očekujemo da do kraja meseca budu potpisani trojni ugovori između grada Bora, građana i privrednih subjekata koji će realizovati taj proces”, kaže Janković.