Uskoro konkurs za promenu stolarije i uređenje fasada u okviru programa energetske efikasnosti

U okviru programa energetske efikasnosti, grad Bor je, u saradnji sa Vladom Republike Srbije, izdvojio finansijska sredstva za subvenciju za promenu stolarije i uređenje fasade.

Nardnih dana očekuje se sednica Gradskog veća, nakon čega će se, prema rečima gradonačelnika Bora, Aleksandra Milikića, pokrenuti javni poziv za izvođače radova, dok će, nastavlja on, mesec do mesec i po dana kasnije uputiti javni poziv građanima Bora.

„Molim sugrađane da ovu pomoć Grada i države prihvate i da urade ono što je neophodno kako bi mogli da se prijave na konkurs i dobiju finansijska sredstva u iznosu od 50% za zamenu stolarije i uređenje fasade”, kaže Milikić.

On je dodao da je u svetu velika ekonomska i energetska kriza, ali da grad Bor vodi računa i razmišljamo vrlo ozbiljno i odgovorno o narednoj grejnoj sezoni kada je u pitanju Toplana, te da ulažu veliki trud da obezbede dovoljne količine energenata.

„Ne možete da kupite ugalj nigde na tržištu, cene su neverovatno porasle u odnosu na 2020. godinu. Cena visokokaloričnih ugljeva je prošlog meseca iznosila 290 dolara po toni, a 2020. godine isti ti ugljevi su koštali 90 dolara po toni. To je tri puta veća cena, a mi bez obzira na promene cena energenata nismo menjali cene grejanja sugrađanima, zato što je Grad intervenisao i iz budžeta izdvojio finansijska sredstva za pomoć Toplani, kako bi se bezbedili uslovi da građani imaju dobro grejanje”, ističe gradonačelnik.

Milikić smatra da je promena cene energenata na tržištu zbog geopolitičke situacije koja nas je zadesila jedan od osnovnih razloga zbog kojeg treba da počnemo da razmišljamo o energetskoj efikasnosti kao potrebi za smanjenjem potrošnje energije, to jest jeftinijim grejanjem građana.