Usvojen pravilnik, besplatan javni prevoz u Boru za osnovce, srednjoškolce, studente, trudnice, starije od 65 godina, korisnike narodne kuhinje i socijalne pomoći,…

Članovi Gradskog veća usvojili su na današnjoj sednici Pravilnik o postupku ostvarivanja prava na besplatan prevoz na gradskim i prigradskim linijama.

Usvojeni pravilnik širi krug korisnika koji imaju pravo na besplatan javni prevoza na osobe starije od 65 godina, osnovce, srednjoškolce, studente, trudnice, porodilje, osobe sa invaliditetom, borce, vojne ratne i mirnodopske invalide, kao i korisnike narodne kuhinje i novčane socijalne pomoći.

Prema oceni gradonačelnika Aleksandra Milikića Bor ima jedan od najbolje razvijenih gradskih i prigradskih prevoza sa najvećim brojem linija, ali s obzirom na povećan broj zaposlenih u kompanijama i preduzećima u gradu, potrebno je povećati i broj autobusa i broj linija.

“Osnovna organizacija prevoza svake jedinice lokalne samouprave jeste pre svega obezbeđivanje prevoza za đake i tu smo zaista najbolji u Srbiji. Takođe smo pokrili prevoz zaposlenih, trosmenski i naših sugrađana u tim vremenskim periodima kada se smatra da je neophodno“, kazao je Milikić.

On je rekao da je urađena analiza koja je pokazala da će besplatan javni prevoz za veliki broj stanovnika Bora imati pozitivne efekte po funkcionisanje saobraćaja.

„Na ovaj način ćemo, pre svega, napuniti autobuse koje već plaćamo iz budžeta grada Bora, novcem građana, ali isto tako i povesti računa o ekologiji. Manje će se voziti automobili, smanjivaće se gužve u gradu i manje ćemo imati problem sa parkiranjem”, naglasio je gradonačelnik.