Vanredna situacija u Zaječaru zbog pretećih poplava

Beli Timok se kod Vratarnice već izlio, a očekuje se i novi poplavni talas visine metar i po koji stiže iz pravca Knjaževca.

Štab za vanredne situacije u Zaječaru obavestio je građane da se na najkritičnija mesta postavlja oko 5.000 džakova sa peskom. Iz Grliškog jezera ispušteno je dva miliona kubika vode, pa je sve spremno za prihvat otopljenog snega i bujičnih voda iz podtupižničkog područja.

Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara uputio je upozorenje meštanima naselja Višnjar, s obzirom da se  od 17 sati pa nadalje očekuje izlivanje reke, izbijanje podzemnih voda i slivanje otopljenog snega sa obližnjih brda, da najhitnije belu tehniku, dušeke, nameštaj i druge stvari podignu na spratove kuća i gde to nije moguće da sklone na sigurno mesto, kao i da evakuišu stoku, iako nije dozvoljeno njeno držanje.

U slučaju izuzetne potrebe, istakao je Ničić, radi spasavanja ili evakuacije, neophodno je javiti se Štabu na broj 019/421-597.

Inače, Štab za vanredne situacije doneo je odluku o ukidanju vanredne situacije na teritoriji Zaječara od 27.februara, ali i doneo novu o uvođenju vanredne situacije na delu teritorije zbog opasnosti od izlivanja Belog Timoka, Crnog Timoka i Timoka.

Vanredna situacija proglašena je za teritoriju Vratarnice, Grljana, Prve Mesne zajednice „Timok“, kao i desne obale Belog Timoka. Među najugroženijima od pretećih poplava i izlivanja reka su i Izvorski put, kao i sela Vražogrnac, Gamzigradska banja i Zvezdan. Vanredna situacija odnosi se i na selo Trnavac zbog eventualnih bujičnih voda koje se slivaju sa okolnih brda.