Vatrogasci-spasioci izveli pokaznu vežbu na Borskom jezeru [FOTO]

Povodom nedelje obeležavanja Dana sektora za vanredne situacije, pripadnici Vatrogasno spasilačkog bataljona Bor su na Borskom jezeru izveli pokazne vežbe specijalističkih timova za spasavanje na vodi i iz ruševina na nepristupačnim predelima.

Pokazne vežbe su od velikog značaja za uvežbavanje vatrogasaca spasilaca za rad na ovakvim intervencijama. Pored toga, građani Bora mogu da vide spremnost vatrogasaca spasilaca, ali i sa kojom opremom, spravama i vozilima raspolažu.

Do skoro je, kaže komandant Vatrogasno spasilačkog bataljona Bor Ivan Janković, ovo bila jedina manja jedinica u Srbiji koja ima dva specijalistička tima, odnosno tim za rad i spasavanje na vodi i specijalistički tim za spasavanje iz ruševina.

„Imamo spremne ljude i opremu sa kojojm oni mogu da rade na ovakvim intervencijama. U okviru današnje pokazne vežbe scenario je bio spasavanje ugroženog stanovništva iz nepristupačnih predela. Konkretno, ovde je bio scenario obrušavanja jednog dela pešačke staze prilikom čega su povređena određena lica. Sutra ćemo raditi taktičko-tehnički zbor na platou Doma kulture, gde će pripadnici Vatrogasno spasilačke čete Bor prikazati vatrogasne sprave, opremu, vozila, ono čime raspolažemo i radimo. Pre toga ćemo izvesti pokaznu vežbu gde će vatrogasci spasioci raditi tehničku intervenciju sa opasnim materijama i tehničku intervenciju u saobraćaju”, objašnjava Janković.

Građani Bora će ovu pokaznu vežbu, kao i vatrogasne sprave, opremu, vozila, moći da vide sutra na platou Doma kulture od 11 časova.