Vazduh u Boru i danas JAKO ZAGAĐEN, fotografije grada pod dimom preplavile društvene mreže

1
2373

Merne stanice u centru grada, Brezoniku i Slatini ovog jutra izmerile su prosečnu satnu količinu sumpor-dioksida koja je i do dva puta veća od dozvoljene zbog čega je vazduh u Boru ocenjen kao “jako zagađen”.

Korisnici društvenih mreža iz Bora delili su fotografije grada ukazajući na ekološku situaciju sa kojom se suočavaju već mesecima.

U gradskom parku prosečna satna vrednost sumpor-dioksida jutros u 8 izosila je 692.86 mikrograma po metru kubnom, što je skoro dvostruko više od dozvoljenih 350.

Vrednosti u 9 sati bile su prekoračene i na mernim mestima u Brezoniku (668.5 μg/m³), gradskom parku (466.09 μg/m³) i Slatini (397.31 μg/m³).

U Boru je pre nedelju dana održan ekološki protest protiv prekomernog aerozagađenja na kome je učestvovalo nekoliko stotina građana. Tada je u znak upozorenja nakratko blokirana “Topionička kapija” kompanije Serbia Zijin Bor Copper.

1 KOMENTAR

 1. ..Uzas…,
  ,,Cisto neba nad Borom,,..zaboravih ko je autor te cuvene parole…?
  Koju su iz one zgrade (na kojoj UPRKOS NJIHOVIM VISEGODISNJIM PODLIM I POLTRONSKIM BLOKADAMA I NEPREKIDNOM DEZINFORMISANJU Borana ) ipak SADA
  pise GRAD Bor, ponavljali u beskraj VECITO ISTI BORSKI PAPAGAJI….Da li su Borani naucili STA ZNACI cutati ,povijati se,cutati i trpeti …ili biti GRADJANIN ??? To ISTO …SADA vazi i za TRANSEVROPSKI AUTOPUT, KOJI PORED PORED BORA SPAJA CITAVU EVROPU OD Atlanskog okeana do Crnog mora i strateskih luka Varne i Burgasa….KOJI SADA HOCE DA UKINU ..izmisljajuci URGEENTNO I HITNO NOVE PRIORITETE…nebulozni i novvoobjavljeni Markovac-Svilajnac- Despotovac -Bor….i neki nebulozni KRAK ka Boru od ,,drugog novoobjavljenog prioriteta,, Paracin-Zajecar…
  (a ,,treci prioritet je BRZA MAGISTRALA SA CETIRI TRAKE …kroz Dunavsku klisuru…alo ..izmedju stena i Dunava ..koja sa 120 km povezuje izmedju Golupca i Kladova .. Donji Milanovac i jos 4 sela)…Po ceni izgradnje GRADSKOG METROA ISTE DUZINE….Alo bre…. pa nisu Bor ,Borski okrug ,Timocka krajina i ceo ovaj region Istocne Srbije njen Kongo ..ili Sibir…gde ce se SAMO RUDARITI,RUDARITI ,RUDARITI…I RUDARITI….
  Alo bre vreme je da kockoglavi papagaji ZATVORE KLJUNOVE I NAUCE……….
  Da je to bilo dovoljno…pa Bor i ovaj kraj Istocne Srbije bi bili ,za ovih vise od 100 godin a rudarenja,rudarenja i rudarenja… zlatniji deset puta nego Monte Karlo….Znaci postovani gradonacelnice…GRADJANI Bora u tvoj PRIORITET ..a Kineski partneri tvoj sagovornik ….kome ova ,,gasna komora,, nije ni cilj ni u korist…ALI POSTOJI PRIORITET I STROGO OROCENI ROK… I RIZIK INVESTICIJE KOJI UVEK SNOSI INVESTITOR….Z resavajte ovo spirazumno ..ali ,transparentno i javno…I zovite Beograd…da Vam I SADA pomogne…Sta cekaju…? Jer treba nebitni lik iz 🚞 da ih zove u GRAD Bor? A kada dodju u GRAD Bor……recite im i SVE U VEZI TRANSEVROPSKOG Multimodalnog koridora -Istok (Crnomorskog koridora)…
  Da ZAVRSE DVA POSLA O JEDNOM TROSKU….da ne moraju da dolaze …ponovo….

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime