Vazduh u Boru među najčistijim u Srbiji

Rezultati merenja Agencije za zaštitu životne pokazuju da je vazduh u Boru, od početka rada nove topionice Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, jedan od najčistijih u Srbiji.

Posle višedecenijskog prekomernog aerozagađenja Bor ove godine može da se pohvali kvalitetom vazduha.

„Nova topionica u Boru doprinela je smanjenju koncentracije sumpor-dioksida u vazduhu za 12 odsto i, ako se ovakav trend nastavi do kraja godine, Bor će po prvi put u poslednjih pedeset godina imati vazduh čije će zagađenje biti u granicama normale“, rekao je načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha pri Agenciji za zaštitu životne sredine Tihomir Popović.

Rukovodilac Grupe za monitoring i stanje kvaliteta vazduha Jasmina Knežević, istakla je da se poboljšanje kvaliteta vazduha vidi na slučaju nove topionice bakra u Boru, koja je 2015. godine za samo dva meseca rada uticala na značajno smanjenje prisustva sumpor-dioksida, što znači da je godišnja koncentracija smanjena za oko 50 odsto u odnosu na 2014. godinu.

Smanjena emisija sumpor-dioksida iz nove topionice doprinela je poboljšanju kvaliteta vazduha u celoj Timočkoj krajini, pa se u ovom kraju Srbije danas udiše najčistiji vazduh.

„U „crvenom alarmu“, umesto Bora, sada su Beograd, Novi Sad i Pančevo, ali i Valjevo, Kragujevac, Sremska Mitrovica i Užice. Stanovnici ovih gradova su, po podacima Agencije za zaštitu životne sredine prošle godine udisali prekomerno zagađen vazduh. Beograd i Pančevo prešli su u kategoriju „jako zagađen“, dok je u Novom Sadu vazduh ocenjen kao „zagađen“ „, rekao je Popović.

(Kolektiv / Tanjug / Bor030)