Vazduh u Boru prekomerno zagađen, koncentracija sumpor-dioksida i četiri puta veća od dozvoljene

0
2216

Bor je ponovo suočen sa prekomernim zagađenjem, a sudeći po izveštajima koji stižu sa mernih stanica, koncentracija sumpor dioksida poslednjih nedelja je nekoliko puta viša od dozvoljenih vrednosti.

Foto: Aleksa Vasić / Facebook

 

Samo je sinoć zabeležena koncentracija sumpor dioksida od 1.298,81 mikrograma po kubnom metru, skoro četiri puta više od dozvoljenih 350.

I dok su u nedelju gotovo svi mediji preneli informaciju da su, sudeći po izveštaju o kvalitetu vazduha za 2018. Agencije za zaštitu životne sredine, građani Bora i Novog Sada disali lane vazduh prve kategorije, odnosno čist ili neznatno zagađen, Borane je ponovo gušila dimna zavesa “obogaćena” teškim metalima, budući da su u julu i avgustu bile prekoračene i dozvoljene količine mikronskih PM 10 čestica, koje, uz dim, čađ i prašinu sadrže, između ostalog i kadmijum i arsen, čijim dugotrajnim izlaganjem može doći do teških oboljenja opasnih po život ljudi.

U poslednjih sedam dana satni prosek sumpor dioksida na mernom mestu bio je veći od dozvoljenog devet puta. Najveće zagađenje zabeleženo je u nedelju u 20 sati sa prosekom od 1298,82 mikrograma po metru kubnom.

U istom periodu, na mernoj stanici kod Instituta, dva puta su vrednosti prekoračile dozvoljene i to u četvrtak, 5. septembra u 21 sat  sa izmerenih 525,73 mikrograma i subotu 7. septembra sat iza ponoći sa 491,74 mikrograma po metru kubnom. Na ostalim mernim stanicama prošle nedelje nije bilo prekoračenja dozvoljenih vrednosti sumpor dioksida.

I tokom jula i avgusta automatske merne stanice zabeležile su veće koncentracije sumpor dioksida od dozvoljenih kako kod Instituta, tako i u gradskom parku i kod nekadašnjeg skladišta Jugopetrola. Pored jučerašnjih, najveća koncentracija sumpor dioksida izmerena je 20. avgusta i iznosila je 1.146 mikrograma.POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime