Velika akcija saobraćajne policije od ponedeljka do nedelje

Saobraćajna policija će u periodu od ponedeljka 10.decembra do nedelje 16. decembra spovesti akciju pojačane kontrole saobraćaja, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Akcija će biti usmerena na kontrolu vožnje u alkoholisanom stanju i pod dejstvom psihoaktivnih supstanci i biće sprovedena u svih 29 država članica organizacije TISPOL (Mreža saobraćajnih policija Evrope).

Policija podseća vozače da svaka kontrola vozača, odnosno vozila, podrazumeva i obavezno alkotestiranje vozača.

„Tokom sprovođenja ove akcije u istom periodu prošle godine, 1.923 vozača isključena su iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, dok su 404 zadržana na trežnjenju u službenim prostorijama zbog upravljanja vozilom u stanju teške, veoma teške ili potpune alkoholisanosti“, navodi se u sapoštenju MUP-a.

Vožnja u alkoholisanom stanju umanuje sposobnost vozača da bezbodno upravlja vozilom. Alkohol negativno utiče na čulo vida, brzinu reakcije, ali i na pogrešno rasuđivanje koje često vodi ka činjenju drugih prekršaja, kao što su prekoračenje dozvoljene brzine ili nekorišćenje sigurnosnih pojaseva, poručuju iz policije.