Veliki protest prosvetnih radnika [FOTO]

Veliki štrajk prosvetnih radnika okupio je danas oko 6000 prosvetara koji su u Beogradu krenuli u protestnu šetnju. Predstavnici sindikata prosvetnih radnika borskih škola priključili su se ovom skupu.

protest-prosvetnih-radnika

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) i Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) su, uz zvižduk zbog „malih“ poslaničkih plata i dnevnica, predali pisma narodnim poslanicima u Skupštini Republike Srbije.

Prosvetari su dalje Vladi Republike Srbije uputili „aplauz zahvalnosti“ njihovim merama nakon čega su se uputili ka Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja gde su nakon himne predali zahtev za prijem ministru prosvete Srđanu Verbiću.

protest-prosvetara

Kroz kolonu nezadovoljnih prosvetara ministar Verbić se probio do predstavnika sindikata i pozvao ih na razgovor u svojoj kancelariji. Pregovori su bezuspešno završeni pa se štrajk nastavlja uz održavanje minimuma procesa rada. Časovi će biti i dalje skraćeni na 30 minuta ali bez održavanja dodatne i dopunske nastave, pripreme za takmičenja i za maturu.

protest-policajac-beograd

Sindikati traže da prosveta bude izuzeta od smanjenja plara u javnom sektoru, kao i to da se donese zakon kojim će biti uređeni platni razredi u državnoj službi.

Štrajk prosvetnih radnika traje već četiri meseca i ovo je najduži štrajk u istoriji prosvete.

Novi štrajk prosvetara najavljen je za 1. maj.