Veliko interesovanje Borana za besplatne zdravstvene preglede [VIDEO]

Akcija besplatnih preventivnih pregleda i za građane bez zdravstvenih “knjižica” nastavljena  je danas u borskoj Opštoj bolnici. Oko 150 Borana iskoristilo je priliku da bez zakazivanja proveri svoje zdravlje.

Cilj ove, druge po redu, akcije Ministarstva zdravlja bio je prevencija maligniteta organa trbušne duplje, reproduktivnih organa kod žena i prostate kod starije muške populacije.

“Jako smo zadovoljni interesovanjem pacijenata za ove preglede mi smo prošlog meseca imali sedamdesetak pacijenata, a ovoga puta duplo više. Ovakvi preventivni pregledi su dosta značajni. Svi znajedno na nivou republike da spasimo deset pacijenata, to je velika stvar. Prošlog puta smo kontrolisali krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Ovoga puta akcenat je na preventivnim pregledima ženske i muške populacije. Žene su imale ginekološke, a kod muškaraca smo radili skrining na rak prostate, tj, određivanje markera PSA. Mi imamo kapacitete i za pregled još većeg broja pacijenata kod ovakvih akcija i spremni smo za preglede koje će uslediti”, kaže dr Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice u Boru.

Odaziv građana je ovog puta bio duplo veći nego prošlog meseca kada je akcija prvi put organizovana.

Preventivni pregledi vršiće se svake treće nedelje u mesecu, a na njih mogu doći svi građani, bez obzira na to da li imaju zdravstvenu karticu ili ne.