Veliko spremanje Srbije – Očistimo Bor

Sutra u devet sati ujutro počinje treća dobrovoljna akcija čišćenja „Veliko spremanje Srbije“, u okviru kampanje „Očistimo Srbiju“ koja je i ove godine biti sprovedena na mnogobrojnim lokacijama u Boru.

Ocistimo SrbijuAkcija „Očistimo Srbiju“ organizuje treći put za redom najmasovniju volontersku akciju čišćenja u jednom danu „Veliko spremanje Srbije“, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine.

Gradske i seoske mesne zajednice, kao i volonteri borskih udruđenja građana, ali i podmladci političkih stranaka uzeće učešće u ovoj akciji republičkog karaktera.

U okviru „Velikog spremanja Srbije“ čiste se lokacije koje su putem sajta www.ocistimosrbiju.rs  prijavili građani i lokacije koje su na sastanku radnog tela za organizaciju akcije Opštine Bor određene kao prioritetne, a to su uglavnom rubni delovi grada u kojima se nalaze divlje deponije, parkovi, reke u selima, školska dvorišta i predeli pored magistralnih puteva.

Lokacije će u saradnji sa lokalnom samoupravom čistiti Javno komunalno preduzeće „3. oktobar“, meštani gradskih i seoskih mesnih zajednica, brojne nevladine organizacije, borske osnovne i srednje škole i omladinske organizacije političkih stranaka.

Širom zemlje se za učešće u akciji prijavilo oko 290.000 volontera koji žele da daju svoj doprinos u akciji čišćenja Srbije.

Iz Ministarstva životne redine, rudarstva i prostornog planiranja očekuju da će odziv biti veći nego prethodnih godina i da će nadmašiti prošlogodišnji rezultat.  U akciji „Veliko spremanje Srbije“ prošle godine učestvovalo je 289.534 registrovanih učesnika koji su sa 5.311 lokacija uklonili više od 150.000 kubnih metara otpada.

Kao i prethodnih godina za potrebe realizacije akcije „Veliko spremanje Srbije“ nabavljene su zaštitne rukavice i kese za prikupljanje otpada, koje će biti podeljene volonterima.