Vlada ograničila cenu goriva

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata kojom je propisano da maksimalna maloprodajna cena evro dizela i evro premijuma BMB 95 iznosi 179, odnosno 171 dinar po litru.

U saopštenju posle sednice vlade navodi se da je to učinjeno kako bi se sprečio veći poremećaj i očuvao životni standard stanovništva, s obzirom na to da je u prethodnom periodu zabeležen rast cena ovih derivata, a što je direktno uticalo na povećanje cena svih drugih roba i usluga.

Prosečna maloprodajna cena benzina i dizela je na pumpama u Srbiji ovih dana veća za više od 30 dinara nego pre godinu dana, odnosno skuplji su za oko 22 odsto, dok je referentna nafta Brent u istom periodu poskupela za čak 54 odsto.

Litar benzina BMB 95 ovih dana košta oko 171 dinar, a evrodizela nešto više od 180 dinara.

Obe vrste goriva su samo od početka ove godine skuplje za više od pet odsto, a stručnjaci smatraju da će se trend povećanja cena nastaviti.

I autogas je za 32 dinara skuplji u odnosu na isti period prošle godine i košta 93,64 dinara, ali je samo on zabeležio blagi pad cene od oko dva odsto u odnosu na januar.