Vlada usvojila sedam novih protivepidemijskih mera

Vlada Republike Srbije usvojila je nove mere za suzbijanje epidemije izazvane virusom COVID–19, čija primena počinje od utorka, 24. novembra.

Jedna od najznačajnih mera odnosi se na radno vreme restorana, kafića, barova, klubova, kladionica i tržnih centara, koje se skraćuje do 18 časova.

Druga mera se odnosi na obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti.

Zabranjuje se organizacija svih javnih okupljanja s prisustvom više od 5 (pet) osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na površinu objekta (minimum 4 kvadratna metra po osobi).

Omogućuje se rad od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

Jedna od mera je i stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

Nadležni će strogo kontrolisati i sprovođenje kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.

Navedene mere su oročene na period od 10 dana i biće iznova razmotrene u skladu u sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.