VNS: Metovnica je ugrožena, zbog rudarskih aktivnosti zaslužuje benefite od kompanije, gradskih i republičkih institucija

Vlaška narodna stranka (VNS) održala je konferenciju za medije na kojoj se govorilo o zboru meštana sela Metovnica održanom 1. marta, sazvanom povodom regulisanja odluke o plaćanju priključka na novi vodovod u selu.

Meštani sela Metovnica čekaju gotovo trideset godina na izgradnju vodovoda, a kako kaže član Predsedništva Vlaške narodne stranke, Zaviša Žurž, u više navrata je rečeno da će biti besplatan.

„Rečeno nam je na zboru da će sačekati nekoliko dana kineskog predstavnika da se sa njim dogovore oko plaćanja i da žive u uverenju da će meštani dobiti besplatnu vodu. Metovnica trpi posledice rudarenja kineske kompanije. Naša reka je veoma zagađena, velika je buka i osećaju se jake vibracije, ljudima su napukle kuće, presušili su bunari, i zaista ima potrebe da Metovnica spada u grupu onih sela koja treba da imaju neke benefite od strane kompanije, gradskih i republičkih institucija”, ističe Žurž.

Meštanin sela Brestovac, Slađan Ilić, čiji roditelji i brat žive u ataru sela Metovnica, kaže da je njihovo domaćinstvo od svih metovničkih najbliže niskopu „Čukaru Peki” i zbog toga trpe posledice radova.

„Pored našeg, tu su još dva domaćinsta, koja geografski pripadaju selu Brestovac, i koja su još ugroženija i još bliža niskopu „Čukaru Peki”. Ova dva domaćinstva još više trpe posledice radova, a najproblematičnija stvar trenutno je slabljenje vodoizvorišta koje je dovelo i do potpunog presušivanja. Metovnica ima problema sa vodom već 30 godina, to je činjenica i, realno govoreći, njih kineska kompanija nije stvorila, ali je ovo bio povoljan momenat da se ti problemi reše i to apsolutno pozdravljamo. Međutim, apsurdna situacija je što se vodovod u Metovnici pravi sredstvima koja je kompanije Ziđin dala za sanaciju problema koje je stvorila, a projektanti i planeri preskaču domaćinstva koja su direktno ugrožena i za koje je jedino dokazano da su ostala bez vode zbog radova kineske kompanije. Njima ne odobravaju ni priključak na mrežu, niti planiraju da povuku vodovodnu mrežu do tih domaćinstava, već rade vodu domaćinstvima koja jesu ugrožena, ali je kriterijum za dobijanje vode bio politička pripadnost”, smatra Ilić.