Vojska pomaže vatrogascima u gašenju požara u istočnoj Srbiji

Zbog izutno visokih temperatura i serije dana bez kišnih padavina, širom istočne Srbije bukte šumski požari. Kako bi se što pre obuzdala vatrena stihija u pomoć vatrogascima pritekla je i Vojska republike Srbije angažujući helikopter HT-40.

Foto ilustracija / pixabay.com

 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin odobrio je upotrebu helikoptera HT-40 Vojske Srbije iz sastava 98. vazduhoplovne brigade radi pružanja pomoći u gašenju požara u rejonu sela Urovica, između Kladova i Negotina.

U ovom području vatra je zahvatila 150 hektara trave i niskog rastinja.

Kako bi se požar stavio pod kontrolu, vojska je koristeći protivpožarno vedro izbacivala vodene bombe.

Požara na otvorenom je danas i u prethodnih dana bilo i u opštinama Kladovo i Bor.

Pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Goran Nikolić izjavio je za RTS da iskustvo pokazuje da je istočna Srbija najopasnija kada je reč o požarima jer, kako je naveo, tamo ima malo stanovnika, pa se požar primeti kasno.

Najavljeno je i da će u slučaju potrebe, pored helikoptera Vojske Srbije, biti angažovan i helikopter ruskog Ministarstva za vanredne situacije koji se od sinoć nalazi na stalnom dežurstvu u Nišu.

Požar kod Urovice je lokalizovan, a u akciji gašenja učestvovale su vatrogasne ekipe iz Kladova, Negotina i okolnih gradova, kao i meštani sa sopstnom mehanizacijom.